Prezident Evropské rady EU Donald Tusk pohrozil Britům, že jim neumožní přístup na společný trh EU. Brexit prý musí být pro Brity tvrdý.

Předseda Evropské rady Donald Tusk dal Britům ultimátum. Musí se prý rozhodnout mezi setrváním v EU a nebo „tvrdým brexitem“. Tvrdý brexit má podle Tuska spočívat v tom, že bude Británii odepřen přístup na jednotný evropský trh. 

Britský ministr zahraničí Borise Johnsona dříve uvedl, že chce pro svoji zemi dojednat s EU výhodný přístup na jednotný trh. Taková dohoda s EU by podle Johnsona zajišťovala Británii nejlepší možné podmínky pro obchod se zbožím i poskytováním služeb.

Takzvaný prezident Evropské unie Donald Tusk však takovou dohodu odmítl s tím, že „měkký brexit“, který by Británii umožňoval setrvat na společném evropském trhu, nepřipadá v úvahu.

Jedinou alternativou pro tvrdý brexit je podle Tuska žádný brexit. Tvrdý brexit podle Tuska znamená radikální oslabení vztahů Velké Británie s EU.

Tusk odmítl, že by Británie mohla dosáhnout bezpodmínečného přístupu na jednotný trh bez toho, aniž by tomu něco obětovala.

„Je pouhou iluzí, že by si někdo mohl takto ukusovat z koláče EU,“ prohlásil Tusk.

Británie podle něho nemůže získat lepší podmínky, než kdyby zůstala v EU.

Spojené království chce podle nedávného oznámení premiérky Theresy Mayová aktivovat do konce března příštího roku článek 50 Lisabonské smlouvy o vystoupení z EU. (sfr)