HP plánuje zbavit se až 8 procent pracovníků. Důvodem je pokračující pokles poptávky po osobních počítačích a tiskárnách.

Americký výrobce počítačů HP plánuje během příštích tří let zrušit až 4000 pracovních míst. Důvodem je pokračující pokles poptávky po osobních počítačích a tiskárnách. Firma již dříve představila plán na zrušení 3 tisíc pracovních míst.

HP v současnosti zaměstnává kolem 50 tisíc lidí. Plánované propuštění 3 až 4 tisíc zaměstnanců znamená redukci šesti až osmi procent celkové pracovní síly.

Výrobce počítačů a tiskáren HP byl dříve součástí společnosti Hewlett-Packard. Ta se loni v listopadu rozdělila na dva samostatné podniky, když vedle HP vznikla ještě společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE), která se zaměřuje na technologické služby a software.

HP se dlouhodobě snaží zachránit či alespoň znovuoživit klasické stolní PC. Například formou integrace různých prvků do jednoho funkčního celku, jako se o to pokouší platforma HP Sprout.

Ta je se svým designem určeným ke stírání rozdílů mezi digitálním a fyzickým světem první svého druhu. 2D v ní splývá s 3D, což HP nazývá „prolnutou realitou“ („blended reality“).

Sprout tvoří stolní počítač s HD dotykovou obrazovkou, flexibilní dotyková podložka, která slouží jako druhý displej, scanner, senzor hloubky, kamera s vysokým rozlišením a projektor. Má dva operační systémy, jak Microsoft Windows 8.1, tak i HP Workspace, což je nový operační systém vyvinutý HP speciálně pro Sprout.

Spolu vytvářejí digitální prostředí, které je podle HP určeno pro „kreativní vyjádření a lidskou interakci“.

„Žádný komponent Sproutu není zcela unikátní,“ říká Ron Coughlin, viceprezident pro HP osobní systémy.

„Scannery, projektory, počítače, dotykové displeje, to vše tady už bylo. Nám jde o integraci všech těchto komponentů, společně s novým modelem softwaru, Workspacem.“

Sprout má být vhodný pro umělecké aplikace a grafický design. Uživatel může například naskenovat a zachytit reálné objekty za použití projekčního systému Sprout Illuminator, a poté s tímto virtuálním provedením manipulovat pomocí dotykové podložky. Systém je dobře přizpůsoben i pro spolupráci více uživatelů.

Pro úkoly, které vyžadují hodně psaní, je možno připojit bezdrátovou klávesnici, uživatelé ale mohou použít i virtuální klávesnici, kterou na dotykovou podložku přenesou prostým kliknutím na její ikonku pod monitorem.

Uživatelé také mohou pro použití tradičních aplikací přepnout na klasický Windows. HP ale věří, že čím dál tím více aplikací bude časem „sproutifikováno“.

HP doufá, že v budoucnu by mohl Sprout spolupracovat s 3D tiskárnami, aby byli uživatelé schopni přenést své virtuální designy do reálného světa. (sfr)