Řada měst v Česku zakázala či zakazuje herny s automaty. Neprokázalo se však, že by kriminalita klesala. Roste jen počet nelegálních heren.

V Česku už bylo odhaleno 1400 kvízomatů provozovaných nelegálně ve 400 provozovnách. Nejvíce kvízomatů přitom bylo v Ostravě. Města na Ostravsku, která zakázala provozování heren, zažívají rozmach nelegálního hazardu. V řadě měst po zrušení hazardu kriminalita naopak vzrostla.

Hlavním argumentem pro omezení či úplné zrušení hazardu přitom byla snaha o snížení kriminality.
Hraje se však dál, pouze na nelegálních přístrojích, které stát ani obce nijak neregulují a nemají z nich příjmy.

Ačkoliv v regulaci hazardních her přitvrzuje řada měst a obcí, úbytku hráčů a heren se dosáhnout nedaří. Roste totiž počet nelegálních heren a soukromých hráčských klubů, kterých jsou po celé zemi stovky. Z nelegálních heren města neinkasují žádné finanční prostředky, které by pak mohla využít na financování sportu, kultury a dalších veřejně prospěšných aktivit.

Tvrdý postup vůči hazardu se tak jen negativně projevil v příjmech městských pokladen, které poklesly o řádově miliony korun.
Například Frýdek-Místek tak ztrácí 40 milionů ročně a Havířov 36 milionů korun ročně. Bohumín z loterií inkasoval ročně do rozpočtu celkem 5 milionů korun. O nejvíce prostředků přijde Ostrava, která se částečným zákazem hazardu připraví až o 260 milionů korun ročně.

Se vznikem nelegálního sektoru se navíc zvyšují požadavky na bezpečnostní aparát, který pátrá po „černých hernách“ a provádí razie.

Přibývá zejména tzv. kvízomatů a podobných zařízení, která obcházejí loterijní zákon. Na kvízomatu může hráč po zodpovězení jednoduché vědomostní otázky hrát jako na běžném automatu.

V Bohumíně zabavili 22 kvízomatů

Snahy bojovat s hazardem hatí nelegální kvízomaty v Bohumíně, kde platí úplný zákaz hazardu na celém území města od roku 2015.

Policisté zde na jaře zabavili 22 kvízomatů, na které je upozornili lidé z radnice. Někteří jejich provozovatelé ale nelenili a pár dní po policejní akci do uvolněných míst navezli nové přístroje. Policie proto na některých místech zasahovala opakovaně.

„Jsme rádi, že policie kvízomaty opět zabavila. Jejich nelegální provozování nebudeme tolerovat. Všechna místa, kde se v minulosti kvízomaty objevily, pravidelně monitorují naši strážníci. Jakmile je někde opět uvidí, okamžitě na to upozorníme Specializovaný finanční úřad a zase podáme trestní oznámení,“ uvedl bohumínský starosta Petr Vícha.

Nelegálnímu hazardu se daří i Ostravě

Také v Ostravě se množí černý hazard. Kontroly už odhalily desítky nelegálních kvízomatů, jejichž majitelé vydělávají bez povolení a povinných poplatků. Přibývá milionových pokut, které ale nikdo neplatí.

„Když při kontrolách provozoven vidíme kvízomaty, posíláme podněty Specializovanému finančnímu úřadu. Objevili jsme jich už desítky,“ uvedla vedoucí odboru financí a rozpočtu Moravské Ostravy a Přívozu Alena Zapletalová.

„Nepřekvapuje mě to. U nás se ukazuje v malém, co nastane v roce 2017, až bude platit vyhláška, která v řadě velkých ostravských obvodů zakáže hazard plošně,“ nastínil zastupitel Moravské Ostravy Lukáš Semerák (Hnutí Ostravak), podle něhož by se měli do boje proti nelegálnímu hazardu víc zapojit i komunální politici.

Kvízomaty po celé zemi

Rozmach kvízomatů nejen v centru Ostravy potvrdila také mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

„Kontroly Speciálního finančního úřadu zatím odhalily 1 400 kvízomatů nelegálně provozovaných ve 400 provozovnách v zemi. Nejvíce se nepovolený hazard koncentruje v Brně, Jihočeském a Moravskoslezském kraji,“ řekla Petlachová s tím, že v našem regionu je na tom nejhůř krajské město.

„Nejvyšší počet kvízomatů byl v Ostravě, přes 40 kusů,“ doplnila.

Karviná problém s černým hazardem nemá

V Karviné je hazard upraven obecnou vyhláškou, která reguluje počet a umístění heren na území města.

„Praktické zkušenosti s fungováním vyhlášky jsou velmi dobré – nemáme problémy s tím, že by nám hazard či herny narušovaly třeba veřejný pořádek, nikdy jsme při kontrolách nenašli v hernách děti nebo mládež,“ uvedla Šárka Swiderová, mluvčí Karviné.

„Netvoří se nám tady šedá zóna nelegálních heren jako tam, kde mají plošný zákaz a městská policie má teď mnohem více práce, protože prokázat hraní načerno je obtížné,“ doplnila.

Havířov problém s rostoucí kriminalitou nepociťuje

V Havířově platí vyhláška regulující hazard od konce roku 2015. Vyhláška vymezuje ve městě pouze 2 místa, kde se mohou sázkové hry a loterie provozovat.

„Nelze jednoznačně říct, zda kriminalita stoupá či klesá v souvislosti s hazardem. Takto policejní statistiky nejsou postaveny, ty vykazují jednotlivé přečiny či zločiny různých kriminalit. Případů, kdy máme konkrétně uveden motiv „hráčská vášeň“ je velmi málo,“ uvedla Zlatuše Viačková, policejní mluvčí Havířova.

Frýdek-Místek vyvíjí tlak na ministerstvo

Ve Frýdku-Místku, stejně jako v Třinci, platí obecná vyhláška regulující hazard a nyní ve městě není jediný hrací přístroj povolený radnicí.

„Ve městě jsou nyní provozovány pouze herny a kasina povolená ministerstvem financí. Provozovány jsou ale v rozporu s městskou vyhláškou, proto vedení města vyvíjí tlak na ministerstvo, aby povolení zrušilo,“ řekla mluvčí Frýdku-Místku Jana Matějíková.

„O nelegálních hernách nemáme informace. Nelegální činnost má ve své kompetenci Policie ČR,“ doplnila Matějíková.

Kriminalita neklesá

Snížení kriminality bylo hlavním argumentem pro omezení či úplné zrušení hazardu. Praktická zkušenost je však taková, že naopak v řadě měst kriminalita vzrostla.

Analýzu dat o dopadech zákazu hazardu na kriminalitu však zatím mnohde nelze provádět, protože například v Ostravě dojde k razantnímu omezení legálního hazardu teprve od ledna 2017. V Havířově platí vyhláška teprve od konce roku 2015.

Ve Frýdku-Místku a Třinci podle analyzovaných dat k žádnému znatelnému poklesu kriminality nedošlo. V některých kategoriích od roku 2010 do roku 2015 kriminalita dokonce stoupla, v jiných naopak stagnovala.

Kriminální činy v okrese Frýdek-Místek trvale narůstají od roku 2010. Zatímco v roce 2010 byl celkový počet spáchaných kriminálních činů v okrese Frýdek-Místek 4 439, v roce 2013 to bylo 5 170, což je nárůst o 731.

Násilné činy v roce 2015 rovněž narostly oproti předchozím letům. V roce 2015 jich bylo spácháno 325, což je oproti roku 2011 nárůst o 40 činů.

Stejně tak rostly i ostatní majetkové činy, které provází setrvalý nárůst od roku 2010 do roku 2015. V roce 2010 bylo spácháno 291 ostatních majetkových činů, zatímco v loňském roce to bylo už 309.

Nárůst způsobených škod, v nichž je zahrnuta i hospodářská kriminalita, byl z 200 miliónů korun v roce 2012 na téměř 273 milionů korun v roce 2013.

K dalšímu nárůstu způsobených škod došlo také v minulém roce. Oproti roku 2014, kdy byly celkové způsobené škody kriminálními činy vyčísleny na 248 milionů korun, byly škody v loňském roce 341 milionů korun, což je nárůst téměř o 100 milionů korun.

(pel)