Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


O Twitter nemá nikdo zájem. Akcie se propadly o 11 procent

Ztrátový Twitter se nabídl potenciálním kupcům v září. Nechce jej ale převzít Google, Walt Disney ani Salesforce. Cena akcií propadla o více jak 11 procent a je již na úrovních, kde se pohybovala před začátkem spekulací o převzetí v druhé polovině září.

Renault investuje do AvtoVAZ 85 miliard rublů. Získá více než 70procentní podíl

Francouzská automobilka Renault výrazně posílí svou pozici ve ztrátové ruské automobilce AvtoVAZ. Firma schválila rekapitalizaci AvtoVAZ v objemu 85 miliard rublů (33,2 miliardy korun), v rámci které může být francouzská automobilka jedinou firmou, která poskytne hotovost. Její podíl ve výrobci aut Lada se tím zvýší na více než 70 procent.

Cena plynu mírně stoupla, elektřina výrazně zdražila

Ve 40. týdnu bylo Českomoravské komoditní burze Kladno uzavřeno 19 kontraktů na dodávku 3,7 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele za 2,3 milionu korun. Cena elektřiny výrazně vzrostla, plyn zdražil jen mírně. Cena ročního kontraktu elektřiny v nízkém napětí stoupla proti předchozímu týdnu o více než deset procent na 879 Kč/MWh. Roční kontrakt zemního plynu v maloodběru zdražil o 1,3 procenta a uzavíral na kurzu 404 Kč/MWh.

Tržby lékáren v ČR rostou. Loni utržily 73 miliard

Lékárny v Česku letos utržily za léčiva a jiné prostředky okolo 73 miliard korun. To znamená meziroční růst o 7,5 procenta. Zdravotní pojišťovny utratily35 miliard korun. Z doplatků za částečně hrazené léky a zdravotnické pomůcky lékárny loni utržily 7,8 miliardy korun.

Continental Barum otevřel novou halu za 4 miliardy

Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum otevřel zrekonstruovanou halu na výrobu nákladních plášťů. Stavba a nové technologie stály 4,2 miliardy korun, jde o dosud největší investiční akci koncernu Continental v otrokovickém závodě. Continental Barum je součástí koncernu od roku 1993.

(pel)