V roce 2018 chce stát zahájit stavbu celkem 140 km nových dálnic. V předchozích 2 letech nebyl v Česku zprovozněn jediný kilometr nových dálnic.

Ministr dopravy Dan Ťok oznámil ambiciózní plán výstavby nových úseků dálnic v České republice. V roce 2018 se má začít stavět nových 140 kilometrů dálnic, což by byl dvojnásobek proti letošku. Stát v nejbližší době vypíše zakázky na 20 staven za celkem 64 miliard korun.

V loňském roce bylo v Česku zahájeno budování 50 kilometrů dálnic.

Zprovozňování nových úseků dálnic však postupuje pomaleji. V roce 2015 ani rok předtím nepřibyl v Česku jediný kilometr zprovozněné dálnice.

V příštím roce mají být dokončeny 4 úseky v celkové délce 15,6 kilometru nových dálnic, což je méně, než je plánováno na letošní rok.

Letos má být zprovozněn úseku dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi v celkové délce přes 16 kilometrů.

V příštím roce bude například zahájena stavba 10 kilometrů dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem nebo dva úseky dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic a dále do Jaroměře.

Dálniční síť v Česku má celkem 1228 kilometrů. Zásadní zvýšení celkové délky však bylo způsobeno čistě administrativní cestou. Ministerstvo dopravy zrušilo kategorii rychlostních silnic a většinu těchto komunikací zařadilo mezi dálnice. Délka dálnic v ČR se tak zvýšila o 450 kilometrů. (sfr)