Tuzemské firmy spustí od ledna 2017 internetová kasina.

Zákon regulující hazard umožní českým firmám spustit od ledna následujícího roku internetová kasina, pokerové turnaje a další hry. Na novém trhu, který tak vznikne, půjde o balík peněz v řádech miliard korun ročně.

Firmy očekávají nejen posílení svých příjmů, ale i srovnání kroku s nabídkou zahraničním on-line sázkových kanceláří.

Firmy typu bwin či bet-at-home tyto hry již nabízejí přes zahraniční weby provozované v češtině bez české licence a podle státu i sázkovek tedy nelegálně. I ony ale budou moci od příštího roku o licenci požádat a podnikat v Česku stejně jako tuzemské firmy.

„Sázkové kanceláře internetové kasino spustí, protože musí být konkurence schopné na nově otevřeném trhu,“ míní šéf Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman.

Podle zkušeností ze zahraničních trhů přitom často platí, že u velkých firem se internetové kursové sázení a kasina podílejí na tržbách zhruba polovinou.

„Legální trh s internetovými kasiny v Česku by tak mohl dosáhnout řádu miliard korun. Celý vývoj trhu ale závisí na jedné klíčové věci: jak se státu podaří účinně blokovat nelegální provozovatele,“ podotkl.

Dosud přitom stále platí, že každá druhá kursová sázka v ČR je nelegální, což by jen loni znamenalo nemalou sumu 38 miliard.

V klasických kasinech lidé podle údajů ministerstva financí prosázeli téměř 6,2 miliardy korun, u karetních turnajů to bylo přes 1,2 miliardy.

(pel)