Hnutí Úsvit navrhuje vyvlastnění majetku miliardáře Zdeňka Bakaly.

Hnutí Úsvit požaduje vyvlastnění majetku miliardáře Zdeňka Bakaly, a tím dosáhnout spravedlnosti v kauze OKD. Ve Sněmovně chce hnutí předložit zákon, kterým by podnikatel a bývalý spoluvlastník společnosti OKD přišel o všechno.

„Konkrétně navrhujeme vyvlastnit jeho honosné sídlo v obci Modrava na Šumavě a dále vydavatelství Economia, která provozuje Aktuálně.cz a vydává Hospodářské noviny. Nejde nám pochopitelně o to, aby stát vlastnil vily a média, ale chceme vydražit alespoň část majetku, který nebyl panem Bakalou doposud vyveden z České republiky,“ uvedl šéf hnutí Miroslav Lidinský.

Na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových by měl podle návrhu hnutí Úsvit přejít majetek, který Bakala v tuzemsku vlastnil k začátku letošního roku.

„Účelem zákona je zmírnit křivdy a důsledky trestných činů, ke kterým došlo na základě pletich dne 16. září 2004 při privatizaci podílu České republiky na podniku Ostravsko-karvinské doly,“ uvedl Úsvit.

Bakala do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR) majitele černouhelné firmy OKD, která dluží přes 17 miliard korun a v květnu podala na sebe insolvenční návrh.

Firma nedokáže splácet závazky a její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard korun. Obyvatele kraje Bakala popudil také prodejem více než 43 tisíc bývalých bytů OKD.

Prezident Miloš Zeman na květnovém Žofínském fóru uvedl s odvoláním na zdroje, „které mají povinnost informovat”, že celkový objem vytunelovaných peněz ve společnosti NWR za doby, kdy ji spoluvlastnil Bakala, je 100 až 150 miliard korun.

Návrh zákona je součástí senátní kampaně šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, která s podporou Úsvitu kandiduje do horní komory parlamentu v Ostravě.

(pel)