Zveřejněn byl první seznam televizorů od osmi výrobců, které zvládnou přijímat pozemní digitální signál v připravované normě DVB-T2.

České Radiokomunikace zveřejnily seznam televizí schopných přijímat nové digitální pozemní vysílání. K dispozici je tak seznam několika set ověřených televizí od osmi výrobců, které zvládnou přijímat pozemní digitální signál v připravované normě DVB-T2.

Již na začátku příštího roku spustí České Radiokomunikace (ČRa) tzv. přechodové sítě, které budou vysílat souběžně se stávajícím vysíláním. Nejméně po tři roky tak bude digitální signál přenášen v normách DVB-T i DVB-T2.

V roce 2020 by měla vláda rozhodnout o přesném termínu přechodu na DVB-T2. Mělo by k němu dojít v první polovině roku 2021.

I po přechodu na novou digitální normu budou moci nadále fungovat i přístroje, které signál v nové normě DVB-T2 přijímat neumějí. jedná se o ty případy, kdy lidé využívají pro příjem televizního signálu satelitní, kabelový nebo IPTV příjem.

Televizní přístroj schopný přijímat signál v DVB-T2 mají v Česku zatím zhruba 2 až 5 procent domácností.

Celkové náklady na nákup modernějších televizorů mají podle podle odhadu ministerstva průmyslu a obchodu dosáhnout zhruba pěti miliard korun.

Pozemní digitální vysílání pro příjem televizních stanic v Česku využívá více než 58 procent domácností. (sfr)