Největší města na Ostravsku přijdou zákazem hazardu celkem o 341 milionů korun.

Největší města na Ostravsku přijdou zákazem hazardu celkem o 341 milionů korun. Například Frýdek-Místek tak ztrácí 40 milionů ročně a Havířov 36 milionů korun ročně. O nejvíce prostředků přijde Ostrava, která se (částečným) zákazem hazardu připraví až o 260 milionů korun ročně.

Herny a kasina běžně odvádějí poplatky městským částem, ve kterých jsou provozovány. Z provozu výherních přístrojů je financována řada místních sportovních a kulturních akcí. Výpadek příjmů z hazardu tak pro mnohá města znamená citelnou ztrátu.

Bohumín: Minus 5 milionů ročně

Hazard na území města zakázalo od roku 2015 město Bohumín. Z loterií přitom Bohumín inkasoval ročně do rozpočtu celkem 5 milionů korun. Ztráta příjmů však prý radní nemrzí.

„O peníze z hazardu nestojíme. Velmi rádi o ně přijdeme. Vesměs automaty totiž vyhledávají lidé, kteří pobírají sociální dávky, a tyto peníze přeci mohou skončit úplně jinak než v bezedných hracích přístrojích,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Město přitom v roce 2015 hospodařilo s deficitem 48 milionů korun a v roce předchozím mělo deficit dokonce 73 milionů korun.

V letošním roce město počítá s celkovým poklesem příjmů na 639 milionů korun z 661 milionů v roce 2015.

Deficit rozpočtu města Bohumín má v letošním roce dosáhnout 76 milionů korun.

Město letos například odstartovalo opravy městských domů za 100 milionů korun, ale na tuto rekonstrukci si muselo vzít úvěr 50 milionů Kč.

Radnice přitom stále snižuje výdaje – například na služby pro obyvatelstvo, kam se řadí i investice do bydlení, vynaložilo v loňském roce 480 milionů korun, což je téměř o 50 milionů méně než v roce 2014 (526 milionů Kč).

Havířov: Minus 36 milionů ročně

V Havířově platí vyhláška regulující hazard od konce roku 2015.

„Vyhláška vymezuje ve městě pouze 2 místa, kde se mohou sázkové hry a loterie provozovat. Jsou to 2 kasina,“ uvedla mluvčí města Jana Dybová.

Město se zákazem ročně připravilo o téměř 36 milionů korun, které do rozpočtu města z hazardu plynuly na podporu volnočasových aktivit, sportu a kultury pro veřejnost.

„Suma propadu nyní odpovídá necelému procentu rozpočtu města Havířova. V případě, že by příjem z provozu výherních hracích přístrojů, loterií a podobných her byl nulový, vnímá město omezení hazardu jako jev pozitivní, jelikož na takto získaných penězích prosperovat nehodlá,“ vysvětlila Dybová.

Rozpočet města na letošní rok výpadek příjmů z hazardu viditelně nepoznamenal. Příjmy letos mají být zhruba stejné (1,26 miliardy Kč), jako v roce předchozím.

K největšímu propadu příjmů došlo v Havířově mezi roky 2013 a 2015, kdy se příjmy města snížily o zhruba 180 milionů korun. Přitom v roce 2013 město hospodařilo s deficitem 160 milionů. Od dalšího roku si však udržuje vyrovnaný rozpočet.

Frýdek-Místek: Minus 40 milionů ročně

Frýdek-Místek vydal v roce 2011 vyhlášku zakazující provozování výherních hracích přístrojů na všech veřejně přístupných místech na celém území města. Od roku 2013 není ve městě jediný výherní hrací přístroj povolený městem.

„Ve městě jsou nyní provozovány pouze herny a kasina povolená ministerstvem financí. Provozovány jsou ale v rozporu s městskou vyhláškou, proto vedení města vyvíjí tlak na ministerstvo, aby povolení zrušilo,“ řekla mluvčí města Jana Matějíková.

V současné době probíhají správní řízení ministerstva financí s provozovateli videoterminálů v hernách a kasinech, kteří podali žaloby proti rozhodnutí ministra financí.

Ve Frýdku-Místku ročně do rozpočtu plynulo z hazardu zhruba 40 milionů korun.

„S miliony z hazardu by se městu jistě dýchalo lépe, tyto peníze ale v rámci omezení hazardu, který bývá často spojován s trestnou činností a který ničí rodinné vazby a partnerské vztahy, rádi oželíme,“ sdělila Matějíková.

Letošní rozpočet však naznačuje, že výpadek příjmů z hazardu začíná v městském rozpočtu sehrávat nezanedbatelnou roli.

Zatímco v předchozích 2 letech dokázalo město hospodařit s vyrovnanými příjmy a výdaji, v letošním roce se má Frýdek-Místek podle schváleného rozpočtu propadnout do relativně vysokého deficitu 229 milionů korun.

Příjmy města mají poklesnout na 1 miliardu korun, tedy o 154 milionů ve srovnání s rokem 2015.

Karviná čeká na účinnost zákona

V Karviné je hazard upraven obecnou vyhláškou, která reguluje počet a umístění heren na území města.

„Praktické zkušenosti s fungováním vyhlášky jsou velmi dobré – nemáme problémy s tím, že by nám hazard či herny narušovaly třeba veřejný pořádek, nikdy jsme při kontrolách nenašli v hernách děti nebo mládež,“ uvedla Šárka Swiderová, mluvčí Karviné.

„Je jasné, že regulace směrem dolů nastane s platností nového zákona. Ten stanovuje sám o sobě přísnější podmínky pro samotné provozovatele, takže určitě zaniknou i některé herny v Karviné proto, že nebudou schopny zákonu dostát,“ dodala Swiderová.

Nyní plyne do rozpočtu města ročně z hazardu přibližně 50 milionů korun. Město prozatím plošný zákaz neplánuje, Karviná čeká na platnost nového zákona.

„Úbytek určitě nastane a uvidíme, jak zákon zafunguje. Výpadky v příjmech věštit v této oblasti dnes nelze,“ doplnila Swiderová.

(pel)