Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Vláda USA žádá od Deutsche Bank 14 miliard dolarů za podezřelé hypotéky

Americké ministerstvo spravedlnosti požaduje po největší německé bance Deutsche Bank, aby zaplatila 14 miliard dolarů (337 miliard korun) kvůli obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů. Investorům měla před vypuknutím finanční krize udávat zavádějící informace .Oznámila to banka s tím, že nároku nehodlá vyhovět. Rozhovory o urovnání pravděpodobně potrvají několik měsíců.

Výroba osobních aut v ČR meziročně vzrostla o 7,6 % 

Od ledna do srpna 2016 se v Česku prodalo na 876 023 vozů, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu na svém webu. Výroba rostla u všech tří tuzemských automobilek. Škoda zvýšila produkci o 9,8 % na 495 684 vozidel, kolínská TPCA rostla o 7,6 % na 158 139 vozů a Hyundai vyrobila 222 200 aut, o 3,2 % meziročně více.

Američtí bankéři žádají vládu USA o transparentní jednání o brexitu

Američtí bankéři žádají otevřeným dopisem ministra financí Jacoba Lewa, aby se zasadil o transparentní jednání o vystoupení Británie z Evropské unie v zájmu stability trhu. Podle nich budou důsledky brexitu pravděpodobně „velmi významné“. Mohli by podle nich ovlivnit počet pracovních míst nejen ve finančním sektoru. Dodali, že americké společnosti založené v Británii počítají stále s fungováním volného trhu se zeměmi EU, a že v Británii jsou zaměstnány miliony Američanů.

Zadluženou strojařskou firmu Kovosvit MAS koupil zbrojař Jaroslav Strnad

Zbrojař a průmyslník Jaroslav Strnad koupil letos již 5. firmu. Jeho společnost Industry Innovation získala firmu Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí, která se pod vedením majitele Františka Komárka dostala do finančních problémů. Dalším zájemcem byla investorská skupina Nordic Investors. Ta koncem srpna pomohla Kovosvitu překlenovacím úvěrem a poskytla tak finance na výplaty pro osm stovek zaměstnanců.