Ve východním Německu opět propukly násilné střety mezi místními obyvateli a žadateli o azyl. Na 80 mužů a žen, z nichž část tvořili pravicoví extremisté, se střetlo s asi 20 migranty, kteří byli posléze nahnáni do azylového domu a zajištěna jejich bezpečnostní ochrana. Při akci zasahovala asi stovka policistů.

Podle svědků po sobě znepřátelené skupiny vrhaly i lahve a kameny.

Budyšín letos zažil již několik konfliktů, které souvisely s tamními antiimigračními náladami. Podle médií v únoru kdosi zapálil tamní nedokončené azylové centrum, a část místního obyvatelstva čin odsouhlasila. Někteří dokonce bránili v jeho hašení.

Německý prezident Joachim Gauck poté Sasko navštívil, aby s jeho obyvateli o problému diskutoval.

V okolí Budyšína jsou hned 4 azylová centra. V této oblasti asi 60 kilometrů od Drážďan také odstartovala podpora a popularita antiislamistického hnutí PEGIDA.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=PYMZenrOIlI

Ve východních státech německé federace obecně došlo v důsledku příchodu více než milionu uprchlíků do Německa nejvíce násilných útoků na migranty. Silná je tam také podpora strany AfD, která vůči nim zastává odmítavý postoj.

Poslední konflikt podle dosavadního vyšetřování propukl poté, co byl 32letý obyvatel obce zraněn hozenou lahví. Skupina azylantů poté údajně nereagovala na výzvy k odchodu a pokusila se znovu zaútočit.

Poté, co se přece jen vydala na cestu k azylovému domu, skupinu napadli místní. Zraněn byl následně 18letý uprchlík. Starosta obce vyzval ke klidu, a v místě konfliktu posílil policejní hlídky.

Situace kolem uprchlíků je nyní v Německu napjatá i kvůli zemským volbám. O víkendu mají proběhnout v Berlíně, a napjatě se očekává, zda Němci podpoří Angelu Merkelovou a její vstřícnou imigrační politiku či nikoliv.

Podle průzkumů veřejného mínění současnou vládu CDU a CSU nyní podporuje historicky takřka nejméně obyvatel Německa, pouze asi 32 %. Odpůrci Merkelové přičítají i násilí spojené s útoky na německé azylové domy. Letos jich zatím německá policie eviduje asi 700.

(hej)