Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Britská vláda schválila dostavbu nejdražší jaderné elektrárny Hinckley Point

Británie oznámila, že hodlá pokračovat ve výstavbě nejdražší jaderné elektrárny světa (18 miliard liber). Nový závod v Somersetu financují Francouzi a Číňané. Ohledně projektu panovaly pochybnosti právě kvůli zahraničním investicím a čínskému vlivu na britskou jadernou energetiku. Hinckley Point bude jediná nová britská jaderná elektrárna za posledních 20 let. Podmínky smlouvy umožní vládní intervenci v případě prodeje kontrolního podílu francouzské EDF v elektrárně.

Ceny bytů v Česku meziročně stouply o 11 %, metr čtvereční stojí 45 tisíc

Prodejní ceny bytů v krajských městech vzrostly ve 2. čtvrtletí meziročně o 11,1 % na 45 tisíc korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha s průměrnou cenou 6.300 korun. V nejlevnějším Ústí nad Labem to bylo 11 400 korun, uvedl portál CenovaMapa.org společnosti Deloitte. Portál zpracovává informace o skutečných prodejních cenách přímo z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí. V porovnání s prvním čtvrtletím se ceny zvýšily o 6,1 %. To je největší mezičtvrtletní nárůst za posledních 6 let.

Provozovatel wi-fi sítě není zodpovědný za její uživatele, rozhodl evropský soud

Provozovatel připojení wi-fi není zodpovědný za porušení autorských práv, jehož se dopustil jeho uživatel. K rozhodnutí dospěl Soudní dvůr EU. Úřady podle soudu mohou ale zároveň provozovateli uložit, aby svou síť zabezpečil heslem, či její „volný“ provoz ukončil (a tím zabránil jejímu zneužití) Verdikt se týká případu, kdy společnost Sony žalovala německého obchodníka, z jehož wi-fi připojení si jeho zákazník stáhl hudební dílo s autorskými právy společnosti Sony.

Česká pošta si od státu nárokuje úhradu základních služeb za 1,76 miliard

Česká pošta požádala Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o úhradu čistých nákladů z poskytování základních služeb za loňský rok 1,76 miliardy korun, uvedl  ČTÚ v pravidelné měsíční zprávě. „Podle novely zákona o poštovních službách (č. 319/2015) bude úhrada ověřené výše čistých nákladů za rok 2015 provedena ze státního rozpočtu, a to maximálně ve výši 700 000 000 Kč,“ informoval úřad.