Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve svém projevu o stavu EU ve Štrasburgu označil současnou situaci za „existenční krizi“. Jednotlivé státy Evropské unie obvinil z národního egoismu. A Británii varoval, že po brexitu žádný jednotný trh s EU fungovat nebude.

„Evropská unie není v dobré formě,“ uvedl Juncker. Ukazatele podle něho přímo naznačují, že EU v některých oblastech prochází existenční krizí. Členské státy mluví příliš často o svých vlastních zájmech.

„Celkově je počet oblastí, v nichž spolupracujeme na základě vzájemné solidarity, velmi nízký,“ řekl.

Nastínil také své plány. V boji proti nezaměstnanosti chce zvýšit investice v EU. Po roce 2018 by rád prodloužil dobu existence Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), a objem investic s jeho pomocí zvýšil až na 630 miliard eur.

Evropský fond pro strategické investice (EFSI) byl založen v roce 2015 a má za cíl podpořit evropskou ekonomiku.

Posílit chce šéf EK pohraniční stráž. Evropa, která nabízí ochranu, musí umět podle Junckera ochránit své hranice.

Od října tak začne sloužit dalších 200 členů pohraniční stráže na vnějších hranicích Bulharska. Kdo překročí hranice, bude muset být vedený v registru.

Důvodem krize EU je podle Junckera jednoznačně brexit, byť jej považuje současně pouze za symptom. „Respektujeme a litujeme rozhodnutí Britů,“ vysvětlil postoj EK. Členské státy Unie prý rozdělují především hospodářská stagnace, uprchlická krize, a terorismus.

Šéf EK současně varoval před jednoduchým řešením složitých problémů. „Populismus neřeší problémy, populismus problémy vytváří,“ dodal.

Svůj projev ukončil podle DPA prohlášením, že „do historie se nazapíšeme my, ale naše chyby.“ (hej)