Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Němci chtějí, aby azylanti chodili kvůli integraci do školy až do věku 21 let

Integrace azylantů v Německu je drahá, píše dnešní Welt. Nicméně Němci (58 %) přesto žádají, aby povinně museli chodit do školy až do věku 21 let. Většina obyvatel Německa také podle průzkumu Ifo souhlasí s dodatečným navýšením financí na péči o nově příchozí přistěhovalce. Děti imigrantů by měly podle německé veřejnosti (56 %) od 3 let povinně chodit pravidelně do mateřské školy.

Objem investic v energetickém sektoru loni klesl o 8 % na 1,8 bilionu dolarů

Pokles globálních investic do těžby ropy a plynu zcela zastínil růst investic do energie z obnovitelných zdrojů, elektrických sítí a úsporných opatření. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Energetický sektor se podle jejích statistik více zaměřuje na zdroje šetrné k životnímu prostředí a zvyšování efektivity. Největším světovým investorem sektoru loni zůstala Čína (315 miliard dolarů).

Rekordní zahraniční akvizice: německý Bayer zaplatí za sloučení s americkým Monsantem 1,5 bilionu korun

Německý farmaceutický koncern Bayer převezme americkou biotechnologickou společnost Monsanto. Po spojení a schválení regulačními úřady tak podle AP vznikne největší producent zemědělské výroby na světě. Ovládat by měl celou čtvrtinu světového trhu s osivem a pesticidy. Koncern Bayer by za sloučení měl zaplatit údajně cca 66 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun)l což je mezi německými firmami dosavadní rekord.

Evropská komise chystá reformu autorských práv. Víc peněz dostanou umělci i novináři

Videokanály jako YouTube budou muset v budoucnu v Evropě platit vyšší autorské poplatky umělcům, nahrávacím společnostem a autorům videí. Portály jako je např. Google News pak budou muset podle nové směrnice platit i za zveřejnění novinových výstřižků a částí zpráv. „Chci, aby novináři, vydavatelé a autoři dostali řádně zaplaceno za svou práci, ať už je vyrobena ve studiích nebo obývacích pokojích, ať už je šířena v režimu offline nebo on-line, ať už se jedná o publikování skrze kopírovací služby nebo hypertextové odkazy na webu,“ řekl šéf EK Juncker.

ČEZ si jako první česká firma půjčil od zahraniční banky za záporný úrok

Energetická společnost tak svému věřiteli vrátí méně peněz, než kolik si půjčila. Detaily odmítli její zástupci sdělit. Informaci přinesl deník E15. České banky záporné úvěry zatím neposkytují. Tuzemským podnikům půjčují ale často za minimální sazby, které nepokrývají ani inflaci. Podle ČT jsou nyní podobné půjčky v zemích eurozóny běžné, Česká národní banka s jejich zavedením nepočítá. Domnívá se, že by v českých podmínkách nebyly záporné úvěry účinné.