Česká republika vyváží do Ruska stále méně výrobků a zboží. Letos od ledna do července pokles český export o 12 %. Dovoz ruského zboží do ČR klesl letos oproti loňsku zatím o 40 %, uvedl ve zprávě Český statistický úřad.

Loni se přitom již snížil o necelou třetinu objemu z roku 2014.

Důvodem poklesu mezinárodního obchodu mezi ČR a Ruskem jsou především hospodářské sankce, která na Rusko uvalila Evropská unie kvůli anexi Krymu a konfliktu s Ukrajinou.

Rusko naopak dnes oznámilo, že od listopadu opět rozšiřuje seznam zboží, které se nesmí do země dovážet ze Západu. Podle agentury TASS nově na seznamu přibude sůl.

Téměř přesně před 2 lety přestalo Rusko z Evropy dovážet veškeré maso, mléko, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Moskva chce zákaz držet v platnosti až do roku 2017.

V důsledku sníženého obchodního objemu mezi ČR a Ruskem je český trh stále více závislý na státech Evropské unie, do nichž nyní vyváží podle ČSÚ již 84 % celkového zahraničního exportu. To je nejvíce od roku 2010, rekord padl hned v roce 1999 (přes 88 %).

Vývoz z Česka do Německa si letos zatím polepšil o 4,2 % v meziročním srovnání. Do Francie vzrostl export českého zboží o 5,2 procenta.

Meziročně si pohoršil vývoz do Spojených států, kam míří o 8 % zboží méně (opět v meziročním srovnání). (hej)