Marine Le Penová potvrdila své odhodlání vyvést Francii z Evropské unie v případě, pokud by byla zvolena prezidentkou země.

Marine Le Penová by v případě svého zvolení prezidentkou Francie vypsala referendum o odchodu země z Evropské unie. Předsedkyně francouzské Národní fronty slíbila referendum o odchodu země z EU na předvolebním mítingu ve vesnici Brachay na severovýchodě země.

„Vypíši referendum o tom, zda Francie patří do Evropské unie. Podívejte se na Brity! Zvolili si svůj osud, zvolili nezávislost,“ uvedla šéfka strany Národní fronta.

Le Penová chce kandidovat na funkci prezidentky Francie ve volbách, které se konají v dubnu 2017.

Podle dosavadních průzkumů má Le Penová šanci na postup do druhého kola, ve kterém se už utká jen s jedním protikandidátem. Jejími možnými soupeři mohou být například bývalý prezident Nicolas Sarkozy nebo expremiér Alain Juppé.

Vesnice Brachay v regionu Champagne, ve které Le Penová zopakovala odhodlání vyvést Francii z EU, má zhruba 60 obyvatel. Ve volbách roku 2012 zde Penová získala 72 procent hlasů, což byl nejvyšší podíl, jaký v zemi získala.

Le Penová patří k příznivcům brexitu. Před prezidentskými volbami v USA podpořila Donalda Trumpa. Prosazuje také zlepšení vztahů s Ruskem. (sfr)