Byznys noviny přinášejí byznysové zpravodajství v kostce.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Číňané koupili licenci na největší letadlo na světě

Licenci na výrobu nákladního letounu Antonov An-225 Mrija koupila čínská společnost Aerospace Industry Corporation of China. Licence společnosti umožňuje sériovou výrobu tohoto modelu. Jediný dosud funkční kus dosud provozovala právě ukrajinská společnost Antonov, od níž Číňané licenci zakoupili.

Samsung zastavil prodej svých nejnovějších telefonů. Jsou hořlavé

Jihokorejská společnost Samsung Electronics zastavila prodej svých nejnovějších chytrých telefonů Galaxy Note 7, které byly v prodeji teprve 2 týdny. V reakci na zprávy o explozích a vzníceních několika telefonů firma odhalila problémy s bateriemi. Distribuce telefonu byla pozastavena i v Česku, kde se měl začít prodávat 16. září.

Nové protiruské sankce USA dopadnou i na plzeňskou Škodovku

Rozšíření sankcí USA proti Rusku se dotkne i plzeňské Škody JS. Problémem je její spojení s ruskou skupinou Gazprombank. Škodu JS vlastní ruská skupina OMZ podnikající v oblasti těžkého strojírenství. Jejím většinovým vlastníkem je právě Gazprombank.

Japonská policie prohledala budovy Mitsubishi. Kvůli nesrovnalostem ve spotřebě

Japonská policie provedla razii v tokijské budově automobilky Mitsubishi Motors a její továrně v Nagoji. Prohlídka přišla v reakci oznámení firmy, že kvůli vyšší spotřebě, než udávala, přestala prodávat dalších 8 modelů. Již v dubnu vyšly najevo manipulace s udávanou spotřebou u 4 modelů.

V Česku se propadl zájem o modifikovanou kukuřici

Plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí v roce 2016 v Česku meziročně klesly o 92 %. Modifikovanou kukuřici tento rok zasel pouze jeden pěstitel. V roce 2015 jich bylo 11. Nyní se pěstuje 75 hektarech půdy, v roce 2015 to bylo téměř 1000 hektarů.

(bož)