Americký technologický gigant Apple musí zaplatit 13 miliard eur (asi 350 miliard korun) za porušení pravidel hospodářské soutěže. Podle rozhodnutí Evropské komise musí částku vyplatit zpětně Irsku a vyrovnat tak ztrátu, která mu vznikla nezákonnou státní podporou. Dublin i Apple se proti rozhodnutí odvolaly. 

V letech 2003 až 2014 Apple podle slov bruselské komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové platil pouze desetiny i setiny procenta skutečné daně ze svých příjmů do dohodě s tehdejší irskou vládou.

Evropská unie takové výhody odmítá právě s tím, že se jedná o nezákonnou podporu a významné zvýhodnění jedné firmy na úkor těch ostatních. Podle EK si irská vláda od daňové úlevy Applu slibovala nové pracovní příležitosti pro své občany, což je považováno opět za nezákonné obcházení veřejné soutěže při udělován státní dotace.

„Členský stát EU nesmí udělovat daňové úlevy jednotlivým firmám.“ Podle Vestagerové toto určují přímo evropské směrnice.

Evropská komise dohody firmy Apple v Irsku prošetřuje od června 2014. Částka 13 miliard eur, kterou má Apple vrátit Irsku, pokrývá roky 2003 až 2014 a je sumou rekordní.

Loni komise vyzvala Francii, aby elektrárenská společnost EDF v podobném případě selektivní daňové výjimky vrátila 1,37 miliardy eur (37 miliard korun).

Irská vláda s rozhodnutí komise nesouhlasí. Ministr financí Michael Noonan oznámil, že se kabinet proti nařízení odvolá. „Je nutné bránit náš daňový systém a zakročit s předstihem proti direktivním opatřením EU, rozhodování o udělení státní podpory má zůstat v pravomoci jednotlivých států,“ uvedl Noohan.

„Irsko neudělilo Applu žádné daňové zvýhodnění,“ napsala v prohlášení irská vláda několik minut po vyřčení rozhodnutí EK. Podle ní Apple zaplatil v Irsku veškeré daně a žádnou ztrátu mu nezpůsobil. Stejně tak odmítá, že by poskytl americké společnosti komisí popsanou „nezákonnou státní podporu“.

Rozhodnutí úředníků v Bruselu bude nyní ještě přezkoumáno pro stanovení definitivního soudního verdiktu.

Obvinění z nezákonného jednání odmítli i zástupci Applu. „Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí není konečné a verdikt bude zrušen,“ uvedla firma. „Apple dodržuje zákony a platí řádně daně všude, kde působí,“ dodala.

Podle Applu se Evropská komise „snaží přepsat dějiny jejich společnosti v Evropě, ignorovat irské daňové zákony, a postavit celý mezinárodní kontrolní systém na hlavu“. Rozhodnutí bude mít prý hluboký a nepříznivý vliv na investice v Evropě, stejně jako na vytváření nových pracovních míst.

„Případ není o tom, kolik Apple platí na daních, ale o tom, která vláda má vybírat peníze,“ uvedla firma.

Evropská komise přitom ubezpečila, že se nejedná o pokutu, ale vyrovnání daňového nedoplatku.

Apple provozuje podstatnou část svého globálního podnikání prostřednictvím dceřiných společností v Irsku. Jedna z jeho irských dcer například zodpovídá za přesun zboží z Asie do Evropy.

Kromě toho irská Apple Company se velkou měrou podílí na vývoji nových výrobků, v Irsku firma také těží z práv na duševní vlastnictví. Struktura s pobočkami v Irsku byla zavedena v roce 1980.

Téměř všechny zisky z prodeje, které irské pobočky zaznamenaly v letech 2003 až 2014, byly podle tvrzení EK přiřazené jejich centrálám, existujícím pouze na papíře a mimo Irsko. Podle zvláštních ustanovení irských daňových předpisů, která už neplatí, nepodléhaly zisky těchto ústředí zdanění v žádné zemi.

Jen malá část zisku obou firem byla přiřazena jejich irské pobočce a zdaněna, uvedla komise. Daňové zacházení v Irsku Applu umožnilo, aby se vyhnul placení daní téměř veškerého zisku z prodeje produktů v rámci celé EU.

Apple podle EK tím pádem vykazoval veškerý prodej v Irsku, a nikoli v zemích, kde byly dané produkty prodány. Komisařka pro hospodářskou soutěž dodala, že pokud by některý ze států EU zažádaly ze stejného důvodu o vyrovnání daní od Applu, irská „pokuta“ by byla nižší.

(hej)