Němečtí podnikatelé propadají skepsi kvůli brexitu a teroristickým útokům. Podnikatelská nálada se v Německu v srpnu nečekaně značně zhoršila. Její index klesl nejníže od prosince 2014, a tempo jejího poklesu bylo nejrychlejší za poslední 4 roky, vyplynulo z údajů mnichovského institutu Ifo. 

„Brexit má nyní na Německo silnější vliv než před pár týdny,“ uvedl pro Reuters hlavní ekonom Ifo Klaus Wohlrabe. Podnikatelská očekávání se zhoršila podle něho nejvíce v sektorech se silnými vazbami na britský trh. Mezi ně patří například chemický a automobilový průmysl.

Index podnikatelské důvěry, založený na odpovědích 7000 firem v celé zemi, klesl v srpnu na 106,2 bodu, když v červenci vykazoval hodnotu 108,3. Podle Ifo se jedná o nejprudší pokles na více než 4 roky.

Již v polovině prázdnin Wohlrabe varoval, že svou daň si na německé ekonomice vyberou nejspíše i čtyři teroristické útoky, které se v Německu odehrály v létě během jediného týdne.

Nálada se zhoršila v německých firmách, zabývajících se zpracovatelským průmyslem, maloobchodem i velkoobchodem. Index nálady pro sektor služeb se naopak mírně zvýšil.

Ekonom Carsten Brzeski z ING-DiBa komentoval vývoj vyjádřením, že „Německé firmy se probudily do reality po brexitu“. Podle jeho slov to není poprvé, co data Ifo reagují s dvouměsíčním zpožděním na dění ve světě. Německá ekonomika přesto zůstává uvnitř „zlatého kruhu“, dodal.

„Jde o překvapivý výsledek neboť domácí poptávka je podporována příznivým vývojem na trhu práce a rostoucími mzdami, přičemž slušnou výkonnost vykazují i německé exporty,“ uvedla pro Českou televizi ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých firem. Tempo růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 0,4 % z 0,7 % v prvním čtvrtletí. I tak ale zůstalo na dvojnásobku hodnot, které předpovídali analytici.

Překvapivě má tak brexit v tuto chvíli negativní dopad spíše na Německo než na samotnou Británii. První čísla z tamní reálné ekonomiky podle expertů nejevila známky těžkých potíží, které předpovídala většina renomovaných ekonomických institucí.

Zastánci brexitu tuto informaci přijali jako zadostiučinění, napsal server BBC.

(hej)