Největší škody zaznamenalo zatím město Amatrice, kde bylo nalezeno dosud 5 mrtvých, a jehož centrum takřka zmizelo v troskách

Zemětřesení o síle 6,2 stupňů Richterovy stupnice zasáhlo střed Itálie a prozatím si vyžádalo na 250 obětí na lidských životech. Desítky lidí jsou ale stále uvězněny pod troskami budov, z nichž často nejsou zachytitelné žádné známky života zasypaných obětí. Starosta města Amatrice uvedl, že polovina města se změnila v ruiny.

V nedalekém městečku Accumoli zahynula při zemětřesení v noci na středu čtyřčlenná rodina.včetně dvou malých dětí. Otřesy půdy se objevily v oblasti střední Itálie poprvé v půl čtvrté v noci.

Ohnisko záchvěvů bylo lokalizováno u Rieti v hloubce jen 10 kilometrů a vzdálenosti 70 kilometrů jihovýchodně od města Perugia (asi 150 kilometrů od Říma).

Nejblíže ohnisku bylo 10 kilometrů vzdálené město Norcia. Otřesy ale zaznamenali i obyvatelé Říma, kde se podle BBC domy chvěly po dobu 20 sekund. Celkem do ranních hodin seizmologové napočítali 18 otřesů. Záchranáři již oznámili, že počet obětí během dne pravděpodobně vzroste.

Podle italské vlády bylo poslední zemětřesení svou intenzitou srovnatelné s otřesy půdy z roku 2009, kdy v okolí města Aquila zemřelo pod sutinami 300 lidí.

Největší škody zaznamenalo zatím město Amatrice, kde bylo nalezeno hned ve středu ráno 5 mrtvých, dalších 6 lidí se pokoušeli dopoledne záchranáři vyprostit. Starosta Sergio Perozzi uvedl, že město je zcela odříznuto od okolí, zničené jsou silnice vedoucí do i ven z města.

Centrum je podle něho zcela zpustošené, ulice zmizely, došlo k sesuvu půdy, a navíc hrozí, že se zřítí tamní most.

V Accumoli zemřelo podle prvních zpráv z místa katastrofy 6 místních obyvatel. „Jedna osoba byla v noci zachráněna z trosek,“ informoval starosta Stefano Petrucci.  „S rozbřeskem vidíme, že situace je ještě horší, než zprvu vypadala. Budovy jsou zřícené a lidé pod troskami uvězněni zatím bez známek života,“ dodal.

Otřesy byly znatelné také ve městě Norcia v turisticky populární oblasti Umbrian. Město zemětřesení odolalo, tamní vedení hlásí pouze škody na historických objektech, k žádné vážnému zranění tam nedošlo.

(hej)