Studentka večerního gymnázia v Osnabrücku napadla jeho rozhodnutí zakázat zahalování obličeje. Soud potvrdil, že zákaz platí.

Studentky v Dolním Sasku nesmí chodit do školy se zahaleným obličejem. Rozhodl o tom soud v tamním Osnabrücku, kam se obrátila muslimská studentka. Ve spolkové zemi Porýní-Falc pak tamní ministerstvo školství označilo nikáby a burky zahalující obličej za objektivní překážku pro vyučování.

Studentka večerního gymnázia v Osnabrücku napadla jeho rozhodnutí zakázat zahalování obličeje. Soud potvrdil, že zákaz platí.

Ministerstvo školství země Porýní-Falc  popsalo nikáby a burky zahalující obličej jako narušení možnosti komunikace mezi studenty a učiteli. Z tohoto důvodu je označilo za objektivní překážku pro výuku.

Ministerstvo dodalo, že za nijak závažný problém nepovažuje klasické šátky (hidžáby), které muslimkám zakrývají pouze vlasy, zatímco obličej ponechávají odkrytý, .

Spolková vláda podle ministra vnitra Thomase de Maiziéra připravuje návrh zákazu nikábů a burek na veřejných prostranstvích.

Muslimové tvoří v Německu asi 5 % obyvatelstva.

(bož)