Šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort, spojovaný s Janukovyčem, rezignoval

Šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort rezignoval na pozici volebního manažera v prezidentských volbách Donalda Trumpa. Manafort čelí obvinění, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Manafort se věnuje politickému poradenství a v tomto oboru také působil v letech 2007 až 2012 na Ukrajině. Na podezřelé finanční převody upozornil americký tisk a ukrajinská protikorupční agentura, Trump Manaforta přesto neodvolal.

V roce 2012 údajně zprostředkoval tajný převod nejméně 2,2 milionu dolarů z účtu proruské ukrajinské Strany regionů pro dvě prominentní americké lobbistické skupiny.

Manafortovo jméno je podle protikorupční agentury na seznamu Janukovyčových podezřelých finančních transakcí. Janukovyč byl předloni svržen po vlně protivládních protestů.

„Paul Manafort dnes ráno nabídl rezignaci z práce v kampani a já jsem ji přijal. Velice oceňuji jeho úžasnou práci, jíž nám pomohl dostat se tam, kde dnes jsme. Paul je skutečný profesionál a já mu přeji ten největší úspěch,“ oznámil Trump.

Manafort odstoupil jenom den po tom, co média upozornila na jeho tvrzení o tom, že nikdy v USA nelobboval ve prospěch ukrajinských politiků. Manafortovův výrok však odporuje obsahu důvěrných e-mailů jeho firmy.

Ukrajinští vyšetřovatelé z protikorupčního oddělení rovněž zveřejnili kopie ručně psaných účetních záznamů s detaily hotovostní platby ve výši 12 milionů dolarů od ukrajinských politiků Manafortovi.

(pel)