Čína vypustila na oběžnou dráhu vůbec první kvantový satelit, který by měl v budoucnu umět kromě jiného vysledovat a odhalit hackery i odposlouchávací zařízení. Informovala o tom čínská státní média. Jde vůbec o první test nové technologie, do jejíhož vývoje Čína investovala značnou sumu peněz. 

Raketa se satelitem odstartovala v úterý ráno z vesmírného střediska v Ťiou-čchüan na severozápadě Číny. Satelit dostal jméno Mo-c‘ po slavném čínském vědci a filozofovi. Projekt má testovat technologie, které umožní v dohledné době bezpečnější digitální komunikaci.

Satelit má vytvářet tzv. kvantové kryptografické kanály, které mají obsahovat i dešifrovací klíč. K tomu používá kvantově provázané světelné částice, nazývané fotony.

Ty pak fungují tak, že následující foton čte v určeném čase změny předchozí částice, a následně je zobrazí. Informace poloviny každého páru by měla dorazit posléze až do cílových středisek v Číně a Rakousku (to na projektu participuje).

Díky této metodě by měl satelit umět bez problémů vysledovat a přečíst i zašifrované zprávy a například komunikaci mezi hackery.

Zatímco v klasické kryptografii se používají nejrůznější matematické metody, aby se útočníkům zamezilo zjištění obsahu přenášené zprávy, kvantová kryptografie k tomu používá zákony fyziky. Informace přenášená fotony se při jakémkoli odposlechu změní a jakýkoli útok pak lze snadno detekovat.

Ani úspěšný odposlech přitom útočníkovi neposkytne dostatek informací pro efektivní narušení bezpečnosti. Kvantové počítače mohou v budoucnu podle odborníků hrát významnou roli v šifrování a mohou také nahradit superpočítače.

Na využití nové technologie pracují také Spojené státy, Japonsko a další země. Švýcarská společnost id Quantique před několika lety dosáhla efektivního fungování systému na vzdálenost 67 kilometrů a japonská Toshiba před nedávnem oznámila úspěch i na 100 kilometrů po optickém vláknu.

Čína očekává vytvoření globální sítě kvantové komunikace do roku 2030.

(hej)