Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Japonská ekonomika zpomalila kvůli nízkému vývozu růst

Za poslední 3 měsíce oslabil v Japonsku vývoz, snížila se spotřeba domácností (po nízkém růstu mezd) i tamní firemní investice. Následkem toho se japonský hrubý domácí produkt oproti loňsku zvýšil pouze o 0,2 %, zatímco v předchozím čtvrtletí narostl v meziročním srovnání o 2,0 %.

České dráhy v září zjednoduší nákup jízdenky přes internet

Od poloviny září již nebude třeba číslo občanského průkazu nebo jiného dokladu. ČD mají v plánu také změnu možnosti storna jízdenky. Pasažér, který se cestu rozhodne zrušit, musí nyní čekat až tři měsíce na vyjádření drah a případné vrácení peněz. Přitom pokud by jízdenku koupil na pokladně a také ji tam pak vrátil, získá peníze zpět okamžitě.

V Česku se za 20 let zdvojnásobil počet pracujících seniorů

Ještě pře 20 lety si vydělávalo necelých 170 tisíc lidí starších 60 let, loni už to byl podle statistik dvojnásobek, tedy na 340 tisíc osob. Do čísel se promítá zvyšující se věk odchodu do penze. Seniorům ale také stále častěji nestačí peníze od státu, nebo nechtějí nečinně sedět doma, kde si připadají zbyteční.

Česká vláda chce investovat do opatření do roku 2022 na 28 miliard

Uvedl to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Plánuje i stavbu nových vodních nádrží v šesti oblastech. Ve finální fázi příprav na jsou Nové Heřminovy (Moravskoslezský kraj), vodní dílo Skalička (Olomoucký kraj), Vlachovice (Zlínský kraj), Pěčín (Královéhradecký kraj), Senomaty a Šanov (střední Čechy).

Němci možná posunou odchod do důchodu až na 69 let

Podle návrhu spolkové vlády by se odchod do důchodu pro obyvatele Německa měl ze 65 let na 69 zvýšit od roku 2060. Berlín hodlá udržet státní důchody na jejich cílové úrovni alespoň 43% průměrného příjmu. Centrální banka již delší dobu upozorňovala, že v nadcházejícím desetiletí bude státní důchodový systém v Německu pod velkým finančním tlakem.

(hej)