V Thajsku po sérii bombových útoků zemřeli 4 turisté, další desítky lidí byly zraněny. Žádný obyvatel  ČR mezi nimi údajně nebyl. Oběti pocházejí podle zpráv médií z Rakouska, Německa, Francie, Nizozemska a Itálie. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, podle spekulací může jít o projevy nesouhlasu s nynějším režimem v zemi. Thajci se o víkendu chystali slavit narozeniny královny Sirikit.

Během posledních 24 hodin explodovalo v Thajsku několik bomb. K výbuchům došlo i na ostrově Pchúket, který často navštěvují turisté. Během méně než 24 hodin explodovalo na pěti turisticky oblíbených místech 11 náloží, sečetla agentura AP.

Premiér Prajutch Čan-Oča vyhlásil v Thajsku stav nouze. Podle jeho slov by se měla thajská vláda okamžitě postarat o větší bezpečí lidí, kteří se do Thajska přijeli rekreovat, i tamních občanů.

Policejní mluvčí uvedl, že o chystaných útocích thajská policie věděla, neznala ale jejich načasování. Výbuchy podle ní nesouvisejí s islámským terorismem. Jedná se prý spíš o akce, které souvisejí s místní sabotáží.

Již ve čtvrtek při výbuchu dvou bomb v přímořském letovisku Čua Čin zemřela Thajka a 20 lidí utrpělo zranění. Puma odpálená prostřednictvím mobilního telefonu předtím usmrtila jednoho člověka na tržišti města Trang.

Podle policie došlo od čtvrtka celkem k 6 plánovaným výbuchům. Údajně má jít o koordinované útoky. Atentáty nesou podle thajské armády „stejný rukopis“.

Policejní mluvčí Pijapchant Pingmuangsajt ale zdůraznil, že vyšetřování stále probíhá. Zatím nebylo zjištěno nic, co by exploze v turistických destinacích spojovalo. V jižním Thajsku již delší dobu probíhají nepokoje, které souvisejí s kritikou současné thajské vlády.

(red)