Angela Merkelová přijede podle mluvčího českého prezidenta Jiřího Ovčáčka na oficiální návštěvu Česka. Šéfka německé vlády by měla dorazit do Prahy 25. srpna, setkat by se měla také s prezidentem Milošem Zemanem.

Ovčáček o návštěvě německé kancléřky informoval již v červenci, tehdy ale nebylo známé datum. Zemanův mluvčí tehdy pouze uvedl, že Zeman se těší na jednání s Merkelovou na konci léta. Dnes Ovčáček dodal, že Zeman s Merkelovou o plánované návštěvě a setkání hovořil na summitu evropských a asijských zemí (ASEM) v Mongolsku.

O návštěvu Merkelové České republiky usilovala údajně vláda ČR delší dobu, v cestě ovšem stály rozdílné názory německé a české vlády na přístup k uprchlické krizi.

Zatímco Angela Merkelová je zastánkyní vstřícného přístupu ke všem imigrantům, český prezident Miloš Zeman stojí názorově na opačné straně. Opakovaně prohlašuje, že přijímání muslimských uprchlíků zvyšuje v celé Evropě hrozbu terorismu, a vyzývá českou vládu, aby žádné migranty na své území nepouštěla.

Kancléřka Merkelová naopak vedla Německo k vstřícnosti vůči vlně běženců a požadovala totéž od dalších členských států EU. V diplomatických kuloárech se mluvilo o tom, že kvůli tomuto názorovému střetu se Zemanem nikdy nesejde.

Česká vláda i pod Zemanovým vlivem odmítla například kvóty na přerozdělování uprchlíků do zemí EU. Vysloužila si za to kritiku nejen od vedení Evropské unie.

(red)