Německá policie zahájila zátah na islámské duchovní v několika městech. Podezřelí jsou z verbování teroristických bojovníků. Ministerstvo vnitra žádá po nedávných útocích v zemi také přísnější opatření vůči imigrantům jako například rychlejší deportace ze země, zákaz dvojího občanství a nošení burek na veřejnosti.

Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV) už na jaře letošního roku uvedl, že v Německu žije v současnosti více než 1000 radikálních islamistů, schopných použít ve svém nábožensky motivovaném boji násilí. Asi 470 z nich je údajně nebezpečných.

Federální ministr vnitra Thomas de Maizière plánuje proto na 18. srpna podpis rozsáhlého plánu, podle něhož by do roku 2020 mělo Německo posílit o dalších 15 tisíc policistů.

Zřízen bude speciální úřad pro počítačovou kriminalitu spojenou s terorismem. Data o imigrantech budou uchovávat tajné služby, což se bude týkat především mladistvých a mladších 14 let.

Za velkou překážku integrace označil úřad dvojí občanství, které již nadále nehodlá tolerovat. „Odmítáme štěpení loajality,“ uvádí ministerstvo ve zprávě. „Kdo se chce angažovat v politice jiného státu, musí Německo opustit.“

Mezi nové zákazy určené zákonem by v Německu měl podle tamních médií patřit i zákaz nošení burek na veřejnosti. Nový specializovaný komisař Evropské unie pro „nelegální migraci“ by měl také dostat vlastní rozpočet na řešení kriminality spojené s imigrací.

Současný zátah na islámské duchovní je součástí dlouhodobého sledování jejich aktivit. Jedním z podezřelých je údajně Hasan C., který vedle cestovní kanceláře v Duisburgu a provozuje také prostory pro výuku islámu. V nich se prý radikalizovala dvojice mladistvých mužů, která v dubnu výbušninou zaútočila na modlitebnu v Essenu.

(red)