Expremiér Petr Nečas u soudu

Miliony korun si vydělali údajně bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr a Ivan Fuksa v tzv. kauze trafik. Obžaloba je vinila z přijetí úplatku ve formě lukrativních pozic ve státních firmách výměnou za složení poslaneckého mandátu, Nejvyšší soud je zprostil viny. Informaci přinesl Radiožurnál. 

Případ trafik je jednou z trestních kauz kolem Jany Nagyové (dnes Nečasové), které před 3 lety vedly k pádu tehdejší vlády pod vedením premiéra Petra Nečase. Vládnoucí koalici se v roce 2012 nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn.

Kromě opozice hlasovalo proti i 6 poslanců ODS, mezi nimi i Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Ti později složili poslanecké mandáty a tím schválení balíčku umožnili. Šnajdr a Fuksa poté nastoupili do lukrativních pozic ve státních firmách.

„Podstata ani není o tom, nakolik byla ta místa lukrativní. Pro nás je podstatné, že prostě dostali slíbené, že se o ně někdo postará. Měli to garantované,“ uvedl podle ČRo státní zástupce Rostislav Bajger. Exposlanec ODS Ivan Fuksa si přitom údajně vydělal po odchodu ze sněmovny 10 milionů korun za jediný rok.

Šnajdra, Fuksu a Tluchoře obvinění zbavil již dříve Nejvyšší soud s odkazem na poslaneckou indemnitu. Stát se exposlancům za stíhání a vazbu omluvil, všichni tři dostali navíc statisícové odškodné.

Obžaloba viní v případu z uplácení také expremiéra Nečase, jeho manželku a bývalou podřízenou, a bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Nečasová čelí i obvinění z krácení daní za lukrativní dary od různých manažerů v hodnotě takřka 10 milionů.

Soud pro Prahu 1 dnes současně oznámil, že se nechce kauzou zabývat a hodlá ji delegovat k jinému soudu v pražském obvodu. Případ dostala původně přidělený soudkyně Helena Králová, která rozhodovala již v předchozí žalobě proti Janě Nečasové. Viněna byla tehdy ze zneužití Vojenského zpravodajství.

Soudkyně Králová Janu Nečasovou zprostila v první kauze opakovaně viny. O tom, kdo bude Petra Nečase a jeho manželku soudit v aktuálním případu, týkajícím se uplácení a krácení daní, rozhodne pražský městský soud.

(red)