V bavorském Ansbachu odpálil Syřan nálož poblíž vchodu na festival.

V bavorském Ansbachu odpálil sedmadvacetiletý Syřan výbušninu u vchodu do areálu, kde se konal hudební festival. Zraněno bylo 12 lidí, z toho několik těžce. Útočník při explozi zemřel.

V ubytovně, kde syrský atentátník žil, policie při prohlídce našla v telefonu a počítači videa s islamistickou tematikou.

Na jednom z videí prý Syřan hrozí útokem a slibuje věrnost Islámskému státu (IS). Tvrdí také, že jedná ve jménu Alláha.

Teroristická organizace IS se poté k útoku přihlásila.

„Útočník provedl operaci v reakci na výzvy k útokům na země, které jsou součástí koalice, jež bojuje proti Islámskému státu,“ uvedla agentura Amak, která je na islamisty napojená.

Německo se přímých bojů proti IS neúčastní. Z Turecka ale létají jeho letadla Tornado, která zajišťují letecký průzkum pozic islamistů pro mezinárodní koalici vedenou Spojenými státy, a Berlín také poskytl spojencům speciální letoun pro tankování ve vzduchu.

Podle bavorského ministra vnitra Joachima Hermanna není možné událost považovat za obyčejný pokus o sebevraždu.

„Musíme vycházet z toho, že toto nebyla jen obyčejná sebevražda, neboť chtěl zřejmě zabít co nejvíce lidí,“ uvedl Herrmann.

K výbuchu došlo poblíž vchodu na festival

Muž se snažil dostat na hudební festival Ansbach Open, který se konal ve městě Ansbach. Dovnitř se mu ale nepodařilo dostat, protože neměl platnou vstupenku.

Poté nedaleko vstupní brány odpálil nálož, kterou měl ukrytou v batohu. Do batohu s výbušninou přidal mnoho ostrých kovových částí s cílem napáchat v okolí exploze co největší škody.

Vyšetřovatelé se nyní zaměří na to, s kým byl útočník v kontaktu. Rovněž také budou zjišťovat, co muž před odchodem do Německa ve své vlasti dělal.

Podle Herrmanna muž přišel do Německa ze Sýrie před dvěma roky a požádal o azyl. Žádost mu ale byla před rokem zamítnuta.

Hermann požaduje změnu zákonů

V posledních dnech jde už o třetí útok na více osob v Bavorsku. Začátkem minulého týdne sedmnáctiletý muž napadl ve vlaku nedaleko bavorského Würzburgu sekerou a nožem cestující a zranil přitom 4 lidi.

Minulý pátek zase osmnáctiletý Němec íránského původu v mnichovském nákupním centru zastřelil 9 lidí a dalších 35 zranil.

V neděli se kromě útoku v Ansbachu stalo neštěstí také v sousedním Bádensku-Württembersku, kde v Reutlingenu syrský žadatel o azyl na autobusovém nádraží zabil mačetou ženu a další 2 lidi zranil.

Herrmann po sérii útoků vyzval spolkovou vládu kancléřky Angely Merkelové, aby změnila zákony, a umožnila tak nasazení armády při podobných atentátech. Poválečná německá ústava to totiž neumožňuje, povolání vojska je omezeno jen na stavy ohrožení země.

Ministr dosavadní omezení považuje za zastaralé. Při útocích, jako byl ten v Ansbachu či v Mnichově, by přitom podle něj mohla armáda vypomáhat policii. Němci podle Herrmanna mají právo na bezpečí.

(red)