WikiLeaks zveřejnil 300 tisíc emailů turecké vládní strany AKP.

Server WikiLeaks zveřejnil téměř 300 tisíc emailů členů vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Erdoğana. Turecký úřad pro dohled nad internetem záhy stránky zablokoval.

Informace obsažené v elektronické komunikaci se týkají vnitřních záležitostí strany, ale i vztahů Turecka se zahraničím. Emaily jsou datovány od roku 2010 do letošního 6. července.

Jejich zveřejnění bylo urychleno „v reakci na čistky, které po pokusu o puč provádí nynější turecká vláda“, uvedly Wikileaks s tím, že zdrojem emailů nebyl nikdo spojený s organizátory puče či s opoziční tureckou politickou stranou.

Po událostech posledních dní si musejí Turci dávat pozor i na to, co zveřejňují na internetu. Úřady v posledních dnech v různých částech Turecka zadržely sedm lidí, kteří se na sociálních sítích kriticky vyjadřovali na adresu vlády a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Turecko běžně blokuje internetové servery v reakci na politické události, což kritikové a zastánci lidských práv považují za širší útoky proti médiím a svobodě projevu.

(red)