Strach z létání se podle nové studie dá léčit milostným partnerským vztahem.

Milostný vztah s partnerem má být nejúčinnější zbraní proti strachu z létání. Tvrdí to terapeut a bývalý pilot Tom Bunn, který přitom vychází ze závěrů několika nejnovějších vědeckých studií. 

Bývalý letec doporučuje sex před letem, neboť podle něj tato aktivita způsobuje prudký nárůst hladiny oxytocinu, což pomáhá s potlačením úzkostných stavů.

Švýcarským badatelům z Univerzity v Lausanne se před časem podařilo zjistit, že oxytocin mimo jiné významně působí na amygaldu, část mozku, která u jednotlivých lidí zodpovídá za pocit strachu.

shutterstock_44217850

Bunn si tyto výsledky spojil s výpovědí jednoho ze svých pacientů, který bojoval se strachem z létání celých 7 let. Tento pacient uvedl, že během každého letu velmi trpěl, a to až do doby, než strávil jednu noc před cestou milováním. Po takto strávené noci proběhla jeho cesta údajně naprosto v klidu.

Pokud je Bunnova teorie pravdivá, mohla by řada lidí s obavami z létání zapomenout na prášky na spaní nebo hypnózu.

shutterstock_42711136

Další podklady pro Bunnovu teorii poskytla studie provedená výzkumníky z Massachusettského technologického institutu. Ti se zaměřili na vztahy mezi chronickým a posttraumatickým stresem.

V souvislosti s létáním tato studie prokázala, že cestující trpící chronickým stresem jsou náchylnější k posttraumatickým projevům strachu, který mohou vyvolat například turbulence. Také tyto projevy strachu však mohou být potlačeny ovlivněním množství aktivních látek v mozku.

Bunn, bývalý pilot US Air Force, uznal, že sex rozhodně nemůže od úzkostných stavů během letu zachránit všechny lidi. Přesto prý bude rád za každého jedince, kterému tento způsob pomůže. (red)