Prezident Zeman podporuje konání referenda o odchodu Česka z EU.

Prezident Miloš Zeman podpořil konání referenda o vystoupení Česka z Evropské unie. Současně oznámil, že by v takovém referendu hlasoval proti odchodu země z Unie. Šéf ANO Andrej Babiš označil případné referendum za zničující. 

Zeman se vyslovil pro přijetí zákona o celostátním referendu. Současně prohlásil, že by nebyl ani proti konání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. Zdůraznil však, že on sám by hlasoval proti vystoupení.

Prezident republiky souhlasí s tím, aby občané, kteří seženou dostatečný počet podpisů, mohli na základě zákona o referendu navrhnout do referenda jakoukoliv otázku.

Podle Zemana musí mít občané právo rozhodnout, na co v referendu chtějí zeptat a k čemu chtějí referendum mít.

V případě, že by se uskutečnilo referendum o vystoupení Česka z EU, hlasoval by Zeman proti vystoupení. Podotkl, že k takovému názoru má „tisíc a jeden důvod“.

Jako příklad uvedl to, že Česká republika údajně dostává každoročně z EU o 200 miliard korun více, než do Bruselu vrací.

„Jen blázen se vzdává tak velkého množství peněz. Je to cynický důvod, ale je to důvod.“

„Jen blázen se vzdává tak velkého množství peněz. Je to cynický důvod, ale je to důvod,“ řekl Zeman.

Zeman prohlásil, že v případě přijetí zákona o obecném referendu by mohli občané vyvolat referendum třeba i o setrvání v NATO.

Zákon o celostátním referendu je v Poslanecké sněmovně. Jako ústavní zákon jej musí podpořit třípětinová většina poslanců i senátorů. Zeman se v březnu vyslovil pro přijetí zákona. Navrhovanou podobu tvrdě kritizovali některé opoziční strany.

Babiš: referendum o EU by bylo zničující

Proti konání referenda o vystoupení z EU se vyslovil ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. Uvedl, že takové referendum by bylo pro Česko zničující.

Současně však podpořil přijetí zákona o celostátním referendu.

Šéf ANO vyslovil domněnku, že by u nás hlasování dopadlo podobně jako ve Velké Británii. V této souvislosti se jasně vyslovil proti vystoupení z Evropské unie.

Podle Babiše je nutné občanům vysvětlit, že Česká republika se nachází v úplně jiné pozici než Velká Británie.

„Je potřeba vysvětlovat, proč jsme v EU a jaký to má dopad na naši ekonomiku. Máme tady šest tisíc německých firem, investují u nás a zaměstnávají lidi,“ řekl Babiš.

Vyslovil se současně pro reformu Evropské unie. Namísto prohlubující se integrace by se podle něho měla EU soustředit na zamezení nelegální migrace, na společnou evropskou armádu a zachování volného pohybu osob a zboží.

(red)