Byznys dne.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu z České republiky i ze světa. 


Axa dostala milionovou pokutu od centrální banky

ČNB uložila milionovou pokutu investiční společnosti Axa. Centrální banka společnosti vyčetla, že u investičních fondů přes 2 roky neměla adekvátně nastavená interní pravidla pro obezřetné obchodování. Podle ČNB mohly být ohroženy některé z transakcí pro klienty.

Banka v Singapuru přestala poskytovat úvěry na nemovitosti v Londýně

Singapurská banka United Overseas Bank (UOB) v reakci na brexit přerušila poskytování hypotečních úvěrů na nemovitosti v Londýně. Občané Singapuru patřili v roce 2015 mezi nejčastější kupce komerčních nemovitostí ve Velké Británii. K opatrnosti své klienty vyzvala i největší singapurská banka DBS, která však úvěry na londýnské nemovitosti poskytuje i nadále.

Americký zájem o český chmel výrazně převyšuje nabídku

V Severní Americe vzrostl zájem o český chmel, který by export českého chmele dokázal zvýšit o 100 %.  Kvůli neúrodě mu však v posledních letech nebylo možné vyhovět.  Chmelaři se proto snaží rozšiřovat plochy chmelnic, která tak meziročně vzrostla o 3,5 %.

Bombardier předal první letoun nové řady CSeries

Kanadský výrobce letadel Bombardier předala aerolinkám Swiss první letoun nové řady CSeries. Bombardier uvedl, že jeho nový letoun nabídne podstatně modernější technologie a tím pádem úspornější provoz než poslední verze Airbusu A319 nebo Boeingu 737-700. Společnost v posledních letech provázely závažné finanční problémy. Úspěch či neúspěch tak může rozhodnout o jejím dalším osudu.

Francie zakázala dovoz českých třešní. Nikdy se ale nevyvážely

Francouzská vláda vydala seznam zemí včetně, které do Francie nesmějí vyvážet třešně z důvodu používání látky dimetoát. Na seznamu figuruje 9 zemí včetně Česka. České třešně se ale do Francie nikdy nevyváželi a dimetoát neobsahují.

(red)