Republikánský kandidát Donald J. Trump byl zvolen novým prezidentem USA. V lednu 2017 tak ve funkci vystřídá demokrata Barracka Obamu.

Miliardář a kandidát republikánů Donald J. Trump vyhrál prezidentské volby a stane se 45. prezidentem USA. V prezidentských volbách pro Trumpa hlasovalo o zhruba 200 tisíc občanů méně, než pro jeho hlavní protikandidátku Hillary Clintonovou z Demokratické strany. Trump však zatím získal v amerických státech hlasy 290 volitelů, zatímco Clintonová získala jen 232 volitelů.

K definitivnímu zvolení prezidentem USA, o kterém bude v prosinci hlasovat shromáždění volitelů, přitom postačuje zisk 270 volitelských hlasů.

Clintonová uznala svoji porážku ve volbách prezidenta a pogratulovala telefonicky Trumpovi k vítězství.

Z dosud sečtených hlasů voličů jich bylo pro Trumpa 59,7 milionu. Pro Clintonovou hlasovalo 59,9 milionu lidí. Poraženou protikandidátku tak v rámci celých USA volilo o zhruba 200 tisíc občanů více, než Trumpa.

Americký volební systém založený na zisku volitelských hlasů za jednotlivé státy USA (v nichž vítěz většinou získává všechny volitele) však přisoudil přesvědčivé vítězství Donaldu Trumpovi. Ten zvítězil ve 29 amerických státech (z celkových 50) a nashromáždil o 58 volitelů více, než Clintonová.

V boji o Bílý dům ovládl Trump nejen tradiční „republikánské“ státy USA, ale vyhrál i v klíčových státech včetně Floridy či Ohia.

Clintonová zvítězila mimo jiné ve státech na východním i západním pobřeží USA, ale to jí na celkový úspěch nestačilo.

clintonova

Clintonová chce dát Trumpovi šanci

V projevu po své porážce Clintonová voliče vyzvala k akceptování výsledků voleb. Uvedla, že je nutné dát Trumpovi šanci k tomu, aby byl dobrým vůdcem. Trumpovi dokonce nabídla spolupráci.

Republikáni ovládnou Kongres

Souběžně s prezidentskými volbami se v USA konaly i volby do amerického parlamentu, Kongresu. I v těchto volbách uspěli více kandidáti Republikánské strany, kteří získali většinu jak v Senátu, tak ve Sněmovně reprezentantů.

Velkolepé plány

Nově zvolený prezident USA, Donald J. Trump, v prvním veřejném vystoupení po svém zvolení nastínil velkolepé plány na opětovné nastartování rozvoje USA, které se mají stát nejsilnější ekonomikou světa.

Hovořil například o maximálním využití veškerého potenciálu lidí a země či o zdvojnásobení ekonomického růstu USA, k čemuž má pomoci masivní výstavba infrastruktury, zejména dopravní. Ta se má podle Trumpa stát nejlepší na světě.

Trump se v předvolební kampani prezentoval sloganem „Make America Great Again!“ (Udělejme Ameriku opět velkou!)

Průzkumy selhaly

Skutečný výsledek prezidentských voleb popřel většinu předvolebních průzkumů. Jejich drtivá většina naznačovala vítězství Hillary Clintonové.

Přímo katastrofálně se spletl i americký deník New York Times, který dlouhodobě prognózoval téměř absolutní pravděpodobnost vítězství demokratky Clintonové. Podle poslední předvolební prognózy NYT byla šance Hillary Clintonové na vítězství 85 procent…

 

Prognóza deníku New York Times: Pravděpodobnost výhry dvou hlavních kandidátů ve volbách prezidenta USA

Prognóza deníku New York Times: Pravděpodobnost výhry dvou hlavních kandidátů ve volbách prezidenta USA

 

Evropa chce s USA dále spolupracovat

Ke zvolení Donalda Trumpa se vyslovila vysoká představitelka Evropské unie, jejíž představitelé se během prezidentské kampaně stavěli vůči republikánskému kandidátovi značně kriticky.

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová uvedla, že vztahy Evropské unie a USA jsou silnější než jakékoli změny. Evropská unie tak prý po zvolení Trumpa s Washingtonem bude dále spolupracovat.

Předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean Claude Juncker již pozvali nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa na summit EU a USA…

Putin věří ve zlepšení vztahů

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal nově zvolenému prezidentovi Trumpovi blahopřejný telegram. Vyjádřil v něm naději na spolupráci, která by mohla vyvést rusko-americké vztahy z krizové situace.

Putin doufá ve spolupráci zaměřenou na vyvedení rusko-amerických vztahů z krize a také na řešení aktuálních mezinárodních problémů a na hledání účinných odpovědí na výzvy globální bezpečnosti.

Orbán je nadšen

Nadšení z Trumpova zvolení vyjádřil maďarský premiér Viktor Orbán, který již také Trumpovi blahopřál. Podle Orbánova vyjádření je zvolení Trumpa prezidentem OSA „skvělá zpráva“.

„Demokracie ještě žije,“ uvedl předseda maďarské vlády.

Orbán, stejně jako například český prezident Miloš Zeman, vyjádřil jako jeden z mála vedoucích politiků Evropské unie podporu Trumpovi v předvolební kampani.

Američani získali svoji zemi

Geert Wilders, předseda nizozemské Strany pro svobodu, která vede v předvolebních průzkumech, kvitoval Trumpovo zvolení prezidentem USA slovy: „Američani si vzali svou zemi zpět“.

Druhý letošní brexit

Bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který stál za iniciováním referenda o brexitu, přirovnal Trumpovo zvolení právě k výsledku britského referenda, v něm Britové rozhodli o vystoupení Spojeného království z EU.

„Zdá se, že rok 2016 bude rokem dvou velkých politických revolucí,“ prohlásil Farage.

Trumpovi k vítězství v prezidentských volbách pogratulovala také předsedkyně francouzské pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

„Gratulujeme novému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi a americkému lidu!“ uvedla Penová.

Černý den v Německu 

Řada německých politiků po Trumpově zvolení hovořila o obrovském šoku a černém dni „nejen pro Spojené státy“.

Ministryně obrany Ursula von der Leyenová hovořila o velkém šoku. Předseda poslaneckého klubu vládní sociální demokracie Thomas Oppermann uvedl: „Bůh chraň Ameriku! Přicházejí divoké časy.“

Francie bude ostražitá

Francie oznámila, že s USA chce nadále spolupracovat, ale bude „ostražitá“ a „náročná“ ve snaze ochránit své vlastní zájmy. Uvedl to francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Podle něho osoba nového amerického prezidenta sice vyvolává otázky, ale je prý potřeba „zachovat klid“.

„To, co zatím řekl, vyvolává dost znepokojení,“ prohlásil na Trumpovu adresu socialistický ministr Ayrault.

Zaorálek věří ve spolupráci

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek pogratuloval Donaldu Trumpovi ke zvolení do úřadu. Podle Zaorálka „patrně začíná nová etapa euro-atlantických vztahů“.

Česko podle Zaorálka spojuje se Spojenými státy dlouhodobé přátelství a strategické partnerství.

„Věřím, že bude pokračovat stejně úspěšně, jako doposud,“ podotkl Zaorálek.

Podle Babiše byl Trump šílený 

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše byla v předvolební kampani Trumpova rétorika „agresivní a šílená“.

Když se však ukázalo, že může zvítězit, tak ji Trump prý úplně změnil.

„Měli bychom brát s rezervou, co říkal na mítincích a co bude říkat dnes,“ zdůraznil Babiš. Ten se domnívá, že se s Trumpem dá domluvit, protože je „byznysman a pragmatik“.

Za důležité Babiš považuje, aby Trump pomohl Evropě s migrací a přispěl k míru v Sýrii.

Fiala: Trump je výrazem změn 

Předseda ODS Petr Fiala prohlásil, že volbu Donalda Trumpa respektuje.

„Vnímám ji jako výraz hlubokých ekonomických a sociálních změn v americké společnosti,“ uvedl Fiala.

Evropské státy se podle Fialy budou muset v otázkách bezpečnosti více spoléhat na sebe.

Okamura čeká významné změny 

Předseda SPD Tomi Okamura přivítal zvolení Donalda Trumpa.

„Vítězství Trumpa znamená šanci, že USA budou aktuální témata a problémy řešit pragmaticky a bez přenášení do konfliktů v zahraničí, nikoliv ideologicky jako dosud,“ uvedl Okamura.

Ten očekává významné změny v americké zahraniční politice.

„Tady je možné znovu obnovit dialog o řešení krizí ve světě. Pro evropské země je to naděje na změnu vztahů směrem k ukončení destabilizující politiky USA. Je nezbytné ukončit snahu USA o podřízení Evropského prostoru,“ zdůraznil Okamura.

Nástrojem podřízení je podle Okamury „zdegenerovaná EU“, která zbavuje státy jejich suverenity.

„Trump je politický pragmatik a podle jeho postojů je zjevné, že vnímá nebezpečí z pokračující mocenské expanze USA,“ upozornil Okamura.

Podle šéfa SPD je Trumpovou politickou ideologií pragmatismus, tedy řešení skutečných problémů efektivními prostředky.

„Není izolacionista, pouze odmítá koncept USA jako státu odpovědného za všechno a státu, který chce řešit všechny problémy ve světě,“ domnívá se Okamura.

Upozornil také na to, že Trump čelí obrovskému tlaku většiny médií a manipulaci s průzkumy.

„Součástí této kampaně je publicita a prezentace Trumpa jako politika extrémních postojů a názorů. Jde o stejnou taktiku, která se používá proti našemu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v České republice,“ prohlásil Okamura. (sfr)