Indický premiér Módí (vpravo) pózuje při odhalení nejvyšší sochy světa, která zobrazuje bojovníka za nezávislost Indie, Patéla.

Indická vláda postavila nejvyšší sochu světa bojovníkovi za nezávislost země, Vallabhbháímu Patélovi. Socha měří 182 metrů a daňové poplatníky vyšla na v přepočtu 9,2 miliardy korun. Slavnostnímu odhalení sochy přihlížel i premiér Indie, Naréndra Módí.

Ten stavbu sochy prosadil i navzdory enormním nákladům na stavbu sochy a navzdory kritice, že si Indie takovou sochu nemůže finančně dovolit.

Nejvyšší sochu světa Indie vybudovala ve státě Gudžarát. Monument, nazvaný Socha jednoty, je dvakrát vyšší než newyorská Socha svobody. Doposud nejvyšší sochou světa byl se 128 metry měděný Buddha v obci Čao-čchun v čínské provincii Che-nan.

Patél byl indickým vicepremiérem v době po získání nezávislosti na Británii v roce 1947. Tento nacionalistický politik je známý také jako „indický železný muž“, protože dokázal přesvědčit rozhádané státy, aby se spojily a staly se součástí sjednocené Indie.

Patřil mezi blízké přátele a spolupracovníky Mahátmy Gándhího.

V oblasti, kde socha stojí, ve středu podle místních médií dohlížely na bezpečnost tisícovky policistů kvůli obavám z protestů. Policie zatkla neupřesněný počet farmářů a aktivistů, kteří požadovali kompenzace za půdu, kterou jim vláda podle nich kvůli stavbě zabavila. (sfr)