Inflace stoupla na 8,5 procenta. Důvodem je úsporný tarif na elektřinu, který loni v říjnu ceny snížil. (Ilustrační foto)

Spotřebitelské ceny v říjnu stouply meziročně o 8,5 procenta, to bylo o 1,6 procentního bodu více než v září. Meziměsíčně ceny stouply o 0,1 procenta. Důvodem růstu je, že loni v říjnu začal platit úsporný tarif na elektřinu, který ten měsíc ceny snížil a později byl zrušen.

„Říjnové zrychlení meziročního růstu cen na 8,5 procenta bylo způsobeno především loňským promítnutím úsporného tarifu do cen elektřiny. Pokud bychom tento úsporný tarif do výpočtu nezahrnuli, cenový růst by činil 5,8 procenta,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 0,1 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se zvýšily zejména ceny vepřového masa o 5,0 %, vajec o 10,8 %, ovoce o 3,0 %, zeleniny o 2,2 %, polotučného trvanlivého mléka o 5,8 % a másla o 5,0 %. V oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny oděvů o 2,2 % a obuvi o 3,2 %. Meziměsíční pokles cen byl zaznamenán především v oddíle bydlení, kde klesly ceny elektřiny o 1,7 %, zemního plynu o 3,0 % a tepla a teplé vody o 0,8 %. Z potravin byly nižší zejména ceny nealkoholických nápojů o 2,0 %, drůbežího masa o  2,3 %, brambor o 5,4 %, jogurtů o 3,8 % a cukru o 5,2 %.

Česká národní banka na svém blogu upozornila, že v důsledku zavedení úsporného tarifu loni v říjnu klesla cena spotřebního koše oproti předchozímu měsíci, a to nejvíc v české historii, aby potom v lednu zase rekordně stoupla vzhůru poté, co úsporný tarif skončil. Proto se matematicky říjnová meziroční inflace posunula na vyšší úroveň.

Na meziroční růst cenové hladiny měly v říjnu největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde navíc vzrostly ceny nájemného z bytu o 7,9 procenta. Druhé v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje s nárůstem o 3,7 procenta.

(at)

Zdroj: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-rijen-2023