Vatikán přesídlí migranty z Kypru. (Papež František v maronitské katedrále v kyperské Nikósii; zdroj: Vatican Media).

Papež František vyzval k lepšímu zacházení s migranty a k jejich větší integraci v Evropě. Uvedl to v první den své návštěvy Kypru. Kyperský prezident Anastasiadis při setkání se Svatým otcem informoval, že Vatikán zajistí přesídlení 50 migrantů z Kypru.

Kypr letos zaznamenává rostoucí počet migrantů, kteří se dostali na jeho území. Od začátku roku je jich podle úřadů téměř 11 tisíc.

Kyperský prezident Anastasiadis při setkání s papežem Františkem uvedl, že Vatikán zajistí přesídlení 50 migrantů z Kypru.

Podle vatikánského mluvčího Mattea Bruniho je však tato iniciativa obtížně realizovatelná kvůli administrativním překážkám.

Podobné gesto papž František učinil již v roce 2016, když odvezl několik migrantů z tábora na řeckém ostrově Lesbos. Cílem tehdy bylo vyslat vzkaz větším a bohatším zemím, aby se více podílely na pomoci migrantům.

Ostrov má také jeden z nejvyšších podílů migrantů na celkové populaci v Evropské unii.

„Je důležité v tomto smyslu chránit a podporovat každou část společnosti a hlavně ty, kteří jsou ze statistického hlediska menšinové,“ uvedl šéf Vatikánu.

Hlava katolické církve při této příležitosti vyzvala Evropu k „usmíření a sjednocení“ a ke změně v přístupu k migraci.

„Nebudou to zdi postavené ze strachu ani veta odůvodněná nacionalistickými zájmy, jež pomohou jejímu pokroku,“ uvedl papež.

Rozdělení Kypru na severní a jižní část, označil papež při návštěvě země za „strašnou ránu“, kterou cítí hlavně ti, kteří se nemohou vrátit domů.

Rozdělení Kypru trvá od roku 1974, kdy severní část ostrova obsadila turecká armáda a na okupovaném území vznikla Severokyperská republika, kterou ale uznává jen Ankara.

Severokyperské orgány v reakci na papežovu návštěvu Kyperské republiky, kterou kromě Turecka uznává mezinárodní společenství, kritizovaly Kypr za to, že využívá apoštolské cesty k propagandistickým cílům. (sfr)