Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky v České republice i ve světě za uplynulý týden (5. září – 11. září 2020).

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (5. září – 11. září 2020)


  • Pokles ziskovosti čeká letos na 70 % českých firem

Dopady koronavirové pandemie budou v podobě poklesu ziskovosti českých firem. Očekává se, že to postihne na 70 procent tuzemských výrobních průmyslových podniků. Tržby průmyslových firem klesnou letos průměrně o 13,2 %. Malé a střední podniky předpokládají propad svých tržeb o desetinu.

  • Pokles ekonomiky EU byl nižší, než co říkaly odhady

Ve druhém čtvrtletí letošního roku poklesla ekonomika Evropské unie o rekordních 11,4 procenta proti prvním třem měsícům. Na vině je koronavirová pandemie. Meziroční pokles hrubého domácího produktu (HDP) byl ve výši 13,9 procenta. Mezi jednotlivými státy zaznamenalo největší propad HDP Španělsko, dále Chorvatsko a Maďarsko.

  • Vývoz z Číny vzrostl nejvíce za 1,5 roku

Druhá největší ekonomika světa se i nadále zotavuje z koronavirové krize. Vývoz z Číny v srpnu 2020 meziročně vzrostl o 9,5 %, což je třetí měsíc po sobě a nejvíce téměř za 1,5 roku. Dovoz však opět oproti očekávání klesl. Celkový objem dováženého zboží zůstává víceméně stejný. Podle oficiálních čínských údajů již v zemi nepřibývají nové případy nákazy covid-19 a výroba se vrací zpátky k normálu.

  • Podíl lidí na home office se opět přiblíží 40 procentům

V příštích týden se neočekává výrazná změna v počtu lidí na home office oproti stavu, který tu byl na jaře letošního roku, kdy přišly v platnost restriktivní vládní opatření. I nyní bude lidí na home office okolo 40 procent. Na běžný režim přecházely zejména ty firmy, kde byl home office nejméně efektivní.

  • V červenci prudce zpomalil růst průmyslové výroby v Německu

Meziměsíční růst německé průmyslové výroby výrazně zaostal za očekáváním analytiků. Oproti červenci zpomalil na 1,2 % z červencových 9,3 %. V důsledku koronavirové krize německá ekonomika klesla o 9,7 %. Vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt se sníží o 5,8 %. Údaje přitom signalizují, že nelze očekávat brzký návrat produkce na úroveň z období před příchodem pandemie covid-19.

  • Cena pohonných hmot v Česku se od minulého týdne snížila

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává průměrně za 27,86 Kč. Pohonné hmoty od minulého týdne tedy opět zlevnily, a to o 7 haléřů. Nafta zlevnila o 5 haléřů na průměrných 27,29 Kč. Nejdražší palivo tankují řidiči v Praze, nejlevnější naopak v Moravskoslezském kraji.

  • Inflace může být za celý rok nejvyšší od roku 2008

Někteří analytici odhadují, že za celý rok může být inflace nejvyšší od roku 2008. Nyní zůstává v Česku zvýšená přibližně nad 3 %. Spotřebitelské ceny v České republice mírně zpomalily meziroční růst na 3,3 % z červencových 3,4 %. Některé zboží zdražilo, jiné zlevnilo, takže tyto pohyby se vykompenzovaly. Levnější jsou některé potraviny nebo sezónní móda.

  • Stavba metra D se odkládá na jaro 2021

Koronavirová pandemie zasáhla také do budování metra D. Původně měla ražba mezi Pankrácí a Olbrachtovou začít už letos v září. O půl roku se však termín prodlouží, a to hlavně proto, že se prodloužily lhůty pro výběrová řízení nebo stavební řízení. Celková předpokládaná cena je 72,6 miliardy korun a investorem je pražský dopravní podnik.