Sonda Solar Orbiter odstartovala zkoumat zblízka Slunce. Na vývoji některých přístrojů se podíleli i Češi. (Foto: ESA)

Sonda Solar Orbiter odstartovala pomocí nosné rakety Atlas V 411 ke Slunci. Na vývoji čtyř z 10 deseti přístrojů sondy se podíleli čeští experti a firmy. Sonda Evropské kosmické agentury (ESA) bude zblízka zkoumat Slunce.

Raketa Atlas V 411 vynesla z Mysu Canaveral do vesmíru sondu ESA Solar Orbiter podle plánu v pondělí v 5:03 SEČ (v neděli 23:03 místního času).

„Byl to dokonalý obraz. A najednou opravdu cítíte, že jste propojeni se zbytkem Sluneční soustavy,“ okomentoval start vědec ESA Daniel Müller, který se na misi rovněž podílel.

Sonda o hmotnosti 1,8 tuny se po dvou letech dostane a dráhu, která se bude podobat dráze planety Merkur a ze které bude moci provádět měření.

Než se na této dráze objeví, bude se aparát pohybovat v rozličných vzdálenostech od Slunce, při kterých bude čelit extrémním teplotám od minus 170 do 520 stupňů Celsia.

Proto je vybavena tepelným štítem uhlíkových vláken a titanu, který ochrání přístroje.

Evropská sonda je určená k pozorování a výzkumu Slunce, sluneční koróny (jasně zářícího solárního okolí) a slunečního větru.

Sonda má také pořídit první snímky obou slunečních pólů.

Solar Orbiter s přístroji; Zdroj: AV ČR

Na přípravě sondy se podílelo 5 českých týmů, které pracovaly na čtyřech z celkem deseti přístrojů, jimiž je sonda vybavena.

V Česku vznikla zrcadla pro teleskop METIS, který je určen k pozorování a spektroskopii sluneční koróny.

České kořeny má také řídící software a napájecí zdroj pro spektrometr pro rentgenové záření STIX a elektronika pro senzor analyzátoru slunečního větru SWA.

Český původ má rovněž elektronika digitálního vlnového analyzátoru TDS, který je součástí aparátu k měření magnetického a elektrického pole.

Na vývoji a výrobě komponent se z českých firem podílela například turnovská laboratoř TOPTEC, která dodala zobrazovací zrcadla ke koronografu. Mezi dalšími českými firmami s účastí na misi jsou společnost esc Aerospace, VAKUUM PRAHA, Maxmechanik, STARTECH nebo Atos Convergence Creators.

Nové poznatky získané z měření Solar Orbiteru v budoucnosti umožní lépe předvídat sluneční aktivitu a chránit tak družicové systémy i důležité pozemní infrastruktury před negativními vlivy proudů a výronů vysoce energetických částic přicházejících ze Slunce.

Společný projekt ESA a NASA, který má prozkoumat zhruba 150 milionů kilometrů vzdálenou mateřskou hvězdu, stojí podle odhadů téměř 1,5 miliardy eur (přes 37,5 miliardy korun).

Řízena je mise z Evropského střediska kosmických letů (ESOC) v německém Darmstadtu. (pel)