Ministerstvo obrany chce rozložit platby za plánovaný nákup pásových bojových vozidel pěchoty do roku 2028, poslední má být dodáno o rok dříve. Firmám to oznámilo v dopise, řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Obrana dosud počítala s ukončením dodávek i s jejich zaplacením do roku 2026. Nákup nových BVP za více než pět desítek miliard korun bude největší českou vojenskou zakázkou za poslední tři desetiletí.

Armáda 210 nových vozidel potřebuje pro přezbrojení 7. mechanizované brigády. Česko má závazek vůči NATO, že brigáda těžkého typu bude mít k dispozici do šesti let.

Dodavatele obrněnců ministerstvo hledá ve vícekolové soutěži. Úřad oslovil čtyři firmy, nabídku podaly tři. Přišla od firmy BAE Systems, která vyrábí vozidlo CV90, společnosti General Dynamics European Land Systems nabízející obrněnce Ascod a od výrobce Rheinmetall Landsysteme, dodavatele stroje Lynx. Ze soutěže odstoupilo německé konsorcium PSM s obrněncem Puma.

„Poslali jsme potenciálním dodavatelům BVP dopis, kde je informujeme o změně harmonogramu zakázky, která spočívá v rozložení dodávek do roku 2027 a plateb do roku 2028,“ uvedl Pejšek.

Účastníci tendru se zavázali, že jeho průběh nebudou komentovat, podrobněji se proto nevyjadřují ani k aktuálnímu rozhodnutí ministerstva. „Rheinmetall je připraven splnit všechny požadavky tak, jak je stanoví výběrové řízení Ministerstva obrany České republiky,“ sdělil ČTK viceprezident společnosti Rheinmetall Defence Oliver Mittelsdorf.

Tendr ohrozily dopady krize kolem nového koronaviru. Premiér Andrej Babiš (ANO) nejprve zmínil možnost odsunutí nákupu, později ale zakázku podpořil. Armáda se podle něj musí zbavit staré ruské techniky. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dostal za úkol nalézt způsob financování nákupu obrněnců.

Náměstek ministra obrany pro akvizice Lubor Koudelka po schůzce Babiše s Metnarem avizoval, že úřad osloví potenciální dodavatele s možností rozložení splátek na více let. Podle Koudelky by smlouva mohla být uzavřena do konce roku. Ministerstvo původně předpokládalo, že dodavatele vybere do konce roku loňského, později termín posunulo na polovinu letošního roku.

Armáda požaduje 210 vozidel v sedmi různých modifikacích. Většina z nich bude sloužit jako BVP, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou nebo kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna. Armáda zároveň požaduje téměř tři desítky servisních a dílenských vozidel na kolovém podvozku. Důležitým kritériem při výběru vítěze bude i rozsah zapojení českého obranného průmyslu na výrobě vozidel.