Ministerstvo obrany podepsalo rámcovou smlouvu s firmou STV Group na pořízení až téměř 47 tisíc neprůstřelných vest. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO). Rezort za vesty zaplatí až 1,67 miliardy korun včetně DPH, částka však nemusí být vyčerpána celá. Česká společnost bude vojákům vesty dodávat do roku 2025, obrana je bude objednávat podle aktuální potřeby.

„Osobní ochrana vojáků je pro nás prvořadá. Dnes podepsaná smlouva pokryje potřeby armády v této oblasti na následujících pět let,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) s tím, že smlouvu podepsal jeho náměstek pro oblast akvizic Lubor Koudelka.

Podle rámcové smlouvy bude moci ministerstvo v letech 2020 až 2025 objednat až 46 988 neprůstřelných vest. Pořizovat je bude ve třech variantách, a to se zeleným maskovacím vzorem a s pouštním maskovacím vzorem. Pro Vojenskou policii nakoupí neprůstřelné vesty černé. Podle ministerstva budou vesty splňovat nejvyšší balistickou ochranu, tedy stupeň čtyři.

STV Group ministerstvo vybralo na základě výběrového řízení, které bylo vyhlášeno v květnu 2019.

Se zajištěním dodávek neprůstřelných vest mělo v minulosti ministerstvo potíže. Dříve uzavřelo smlouvu s Českou zbrojovkou na dodání asi 2300 balistických vest, po vzájemných sporech však nákupčí od smlouvy odstoupili a zakázka skončila u soudu. Od roku 2017 vesty vojákům a vojenským policistům dodávala společnost Argun.

STV Group se ve svém podniku v Poličce na Svitavsku zaměřuje na výrobu munice, střeliva a zbraní, ale i na generální opravu vojenské techniky. Firma podle svého webu zaměstnává přes 600 lidí. O zakázky pro českou armádu se ucházela v minulosti několikrát. Uspěla například u dodávek tankové munice za až 248 milionů korun, vyhrála také tendr na zajištění provozuschopnosti bojových vozidel pěchoty. Měla dodávat i přilby, ministerstvo ale loni zakázku zrušilo, protože helmy neprošly vojskovými zkouškami.