Vojáci v Česku potřebují ruční zbraně. (Ilustrační foto)

Informaci o veřejné zakázce na ruční palné zbraně od České zbrojovky Group SE předložil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vládě.

Kontraktem se vláda zabývala už v prosinci 2018, poté však byl pozastaven kvůli stížnosti jiné neúspěšné společnosti k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Vojáci ruční zbraně nutně potřebují. Rámcová smlouva měla být podepsána již téměř před rokem, ke zdržení došlo vinou konkurenčního boje. Vládu jsem informoval o této zakázce znovu, protože se zvýšil maximální počet poptávaných kusů. Tudíž došlo k navýšení ceny, hodnota jednotlivých zbraní však zůstala stejná,“ řekl Metnar.

Vzhledem k dlouhému odkladu zakázky se ukázalo, že se potřeby armády navýšily. Rámcová dohoda tak bude počítat nově s hranicí až přes 39 tisíc pušek a pistolí, téměř o pět tisíc více, resp. o 13 procent více, než se původně plánovalo. Hodnota za kus však zůstává stejná, celková předpokládaná cena se proto navýší pouze o deset procent na 2,35 miliardy korun bez DPH. Podle znaleckého posudku jde o cenu v místě a čase obvyklou.

Při maximálním plnění bude resort moci pořídit více než 16 tisíc útočných pušek BREN 2, přes 21 tisíc pistolí a také téměř dva tisíce podvěsných granátometů. Ministerstvo chce rámcovou dohodu podepsat v dubnu 2020 s tím, že až do roku 2025 bude moci pořizovat zbraně podle aktuální potřeby. Zakázka navazuje na smlouvy z let 2010 až 2016, kdy bylo pořízeno skoro 40 tisíc ručních zbraní stejného výrobce.