Opravy pancéřovaných oken pro armádu byly v souladu se zákonem, rozhodl ÚOHS. (Ilustrační foto)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl o zastavení řízení o přestupku vedeného proti ministerstvu obrany ve věci oprav pancéřových oken pro armádu. Výhrady stěžovatele přeloučské firmy SVOS, proti údajně nezákonnému postupu ministerstva respektive Vojenského výzkumného ústavu, se tak ukázaly jako nepodložené.

ÚOHS ve svém šetření ověřil, že ministerstvo postupovalo při zadání uvedené veřejné zakázky Vojenského výzkumného ústavu cestou vertikální spolupráce neboli takzvaného in-house zadání v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Antimonopolní úřad mimo jiné potvrdil, že se jednalo o zakázku v oblasti obrany a Vojenský výzkumný ústav vykonával v posledních třech letech před uzavřením rámcové dohody na opravy pancéřových oken více než 80 procent ze své celkové činnosti při plnění úkolů, které mu byly svěřeny ovládajícím veřejným zadavatelem – ministerstvem obrany. VVÚ tak podle usnesení ÚOHS tuto zákonnou podmínku vertikální spolupráce splňuje.

Po ukončení přezkumné činnosti ÚOHS uvádí ministerstvo obrany na pravou míru výroky stěžovatele, které se v roce 2019 a 2020 šířily v médiích.

K nim ministerstvo konstatuje, že VVÚ v rámci projektu výzkumu „Pancrskla“ v letech 2014 až 2016 oslovil ke spolupráci certifikované dodavatele respektive opravce pancéřových oken lehkých obrněných vozidel Iveco, přičemž vybraný dodavatel splnil požadovaná kritéria.

V celé věci je zásadní, že vozidla jsou zavedena ve výzbroji armády a nemůže je opravovat neautorizovaný výrobce. Ministerstvo dále uvádí, že VVÚ jako in-house dodavatel nemůže účtovat žádnou marži ani provizi za opravovaná okna.

Postup ministerstva i Vojenského výzkumného ústavu při realizaci oprav pancéřových oken je tak nejen v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, ale je současně hospodárný a zajišťuje stejně jako u nových pancéřových oken požadovaná kritéria transparentnosti, balistické odolnosti a životnosti pancéřových oken po celou dobu jejich životního cyklu nutnou pro zajištění bojové a technické připravenosti armády.

Firma SVOS si podle České televize na postup ministerstva stěžovala. VVÚ podle ní není skutečným dodavatelem a skla jsou nakupována od německého výrobce a další české společnosti.

SVOS vede s ministerstvem další spor, a to o nákup bojových vozidel Perun pro speciální síly. Ministerstvo původně chtělo koupit čtyři vozy téměř za 95 milionů korun, od smlouvy ale odstoupilo, protože podle něj vůz neprošel potřebnými zkouškami.