Novou šéfkou Evropské komise bude Ursula von der Leyenová. Prošla hlasováním europoslanců ve Štrasburku. Současná německá ministryně obrany, která vystřídá ve funkci Jeana-Clauda Junckera, zdůraznila jednotu Evropské unie (EU). Unie je podle ní prostor společných hodnot, které je nutné bránit. V plánu má i změnu azylové a migrační politiky. 

Šedesátiletá politička je první ženou v čele Evropské komise. Hlasováním europoslanců prošla jen těsně o pouhých devět hlasů.

Její nominace získala podporu 383 poslanců europarlamentu. Minimum přitom bylo 374 hlasů. Proti bylo 327 členů Evropského parlamentu.

„Děkuji vám za důvěru, kterou jste mi dali,” řekla von der Leyenová, která je také blízkou spolupracovnicí německé kancléřky Angely Merkelové.

Junckera by měla von der Leyenová nahradit od počátku listopadu.

Jednota EU je důležitá

V posledním projevu před europoslanci zdůraznila jednotu EU.

„Evropa je jako dlouholeté manželství,“ prohlásila von der Leyenová na závěr svého vystoupení.

„Láska možná není tak velká jako v první dny. Ale je hlubší. Protože víme, že se na sebe můžeme spolehnout v dobrých i špatných časech. Protože víme, že se po hádkách zase usmíříme a nikdy nezapomínáme, proč jsme své spojenectví vytvořili“.

V projevu se věnovala také migraci. Podle ní je třeba Evropskou pobřežní a pohraniční stráž výrazně navýšit na 10 000 lidí ne až k roku 2027, ale nejpozději do roku 2024.

V otázkách zahraniční politiky by podle dosavadní německé ministryně obrany měly členské země EU přejít k hlasování kvalifikovanou většinou, aby byla EU akceschopnější.

Kandidátka má v plánu předložit nový návrh na reformu unijních pravidel týkajících se migrace i azylové politiky, přestože si je dobře vědoma, jak dalece podobné debaty členské země rozdělují.

Lidi na moři je podle ní třeba zachraňovat a zlepšovat situaci uprchlíků, třeba ve spolupráci s OSN, ale také rozbíjet sítě převaděčů a bojovat s organizovaným zločinem.

Předložit chce i první evropský klimatický zákon. Chystá se investovat rozsáhlé prostředky do ochrany klimatu. Von der Leyenová počítá s investicemi v hodnotě jeden trilion eur v následujícím desetiletí.

Evropa podle ní musí být spravedlivá v sociální oblasti, kde by její komise chtěla přispět k tomu, že všechny státy zavedou svou minimální mzdu.

Ursulu von der Leyen do čela Komise počátkem měsíce vybral summit EU. Zda ji nadpoloviční většina europoslanců do funkce podpoří, se ukáže večer po tajné volbě, která začíná v 18:00.

(pel)