Parlamentní institut je vědecké pracoviště, jehož náplní je zpracovávání analýz pro poslance.

Možný střet zájmu Andreje Babiše chtějí řešit někteří poslanci. Problematické by mohlo být Babišovo působení v pozici předsedy dozorčí rady německé chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz.

Sněmovní imunitní výbor přijal usnesení, ve kterém žádá o analýzu Parlamentního institutu, zda Babiš nejedná v rozporu se zákonem o střetu zájmů.

Parlamentní institut je vědecké pracoviště, jehož náplní je zpracovávání analýz pro poslance.

„Někteří právníci říkají, že je to v rozporu se zákonem. Zákon jasně hovoří o tom, že členové vlády nesmějí být členy řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu podnikající právnické osoby. Nerozlišuje, jestli je to firma se sídlem na území ČR, nebo v zahraničí,“ uvedl poslanec TOP 09 Martin Plíšek, který zmíněné usnesení navrhl.

Plíšek poznamenal, že Německo se jako členská země EU řídí stejnými předpisy jako české firmy.

„Je to jednotný trh. Ta firma může mít například pobočku v ČR,“ dodal Plíšek.

V případě, že institut a imunitní výbor dojdou k závěru, že Babiš zákon o střetu zájmů porušil, bude hrozí mu pokuta 30 tisíc korun. Navíc bude muset z pozice předsedy dozorčí rady společnosti odejít.

„Předsedou dozorčí rady SKW jsem dlouhá léta a po vstupu do politiky jsem hodlal odejít, ale banky, které financují SKW, si přály stejně jako management společnosti, abych ve funkci zůstal,“ komentoval možný střet zájmů Babiš.

(red)