Trump i Clintonová momentálně hledají kandidáty na viceprezidenta. (ilustrační foto z roku 2005)

Kandidátka Demokratické strany na americkou prezidentku Hillary Clintonová navýšila svůj náskok na republikána Donalda Trumpa na 13 %. Podle průzkumu by ji podpořilo 46 % Američanů, zatímco Trumpa pouze 33. Průzkum se uskutečnil ještě před tím, než ji podpořil radikální socialista Bernie Sanders.

V průzkumu zveřejněném o týden dříve Clintonová vedla pouze 10 %.

Clintonová se v současné době snaží zkonsolidovat stranu před listopadovými volbami. Klíčové pro ni je získat voliče krajně levicového kandidáta Bernieho Sanderse.

Ten jí sice v úterý vyjádřil podporu, ale dosud ji tvrdě kritizoval. Velká část jeho příznivců zatím není připravena pro bývalou ministryni zahraničí hlasovat.

Trump i Clintonová momentálně hledají kandidáty na viceprezidenta. Trump oznámil, že svého kandidáta oznámí nejpozději v pátek.

Kandidátem by se mohl stát bývalý šéf dolní sněmovny amerického Kongresu Newt Gingrich, guvernér Indiany Mike Pence nebo guvernér New Jersey Chris Christie.

Sám Christie byl původně Trumpovým soupeřem v republikánských primárkách. Načež se stal jedním z prvních jeho bývalých protikandidátů, který ho podpořil.

U Hillary Clintonové se hovořilo o levicové senátorce Elizabeth Warrenové, která by mohla zajistit hlasy Sandersových voličů.

(red)