Rusko odmítlo, že by pro NATO bylo "hrozbou z Východu".

Rusko odmítlo, že by bylo nebezpečím pro NATO. Žádná hrozba z Východu pro NATO neexistuje. Rusko prý bude po Severoatlantické alianci žádat vysvětlení toho, proč NATO považuje Rusko za hrozbu. Ve svém vyjádření to naznačilo ruské ministerstvo zahraničí.

Summit NATO ve Varšavě podle ruských vládních zdrojů ukázal, že prioritou Aliance je „neexistující hrozba z Východu“. Ruská vláda proto bude od Aliance žádat oficiální vysvětlení na středečním setkání Rady NATO-Rusko. Na něm chce o výsledcích varšavského summitu Rusko informovat generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Moskva tvrdí, že NATO „démonizuje“ Rusko proto, aby ospravedlnilo vojenské posilování svého východního křídla.

Rusko chce také od NATO žádat vysvětlení týkající se finského plánu na posílení protiletecké obrany nad Baltským mořem.

NATO v Evropě posiluje také v Polsku a Rumunsku. Aliance nedávno zprovoznila část protiraketového štítu v Rumunsku. V Polsku pak NATO staví novou základnu.

Summit NATO ve Varšavě odsouhlasil rozmístění čtyř více-národnostních praporů s celkem 4 tisíci vojáky v Polsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Základem praporu v Polsku budou Američané. Britští vojáci budou základem praporu v Estonsku, Kanaďané v Lotyšsku a německý bundeswehr v Litvě.

Součástí posílení východního křídla bude také větší přítomnost vojáků na jihovýchodě, jejímž základem má být vícenárodní brigáda v Rumunsku.

NATO na svém summitu také potvrdilo politickou i vojenskou podporu Ukrajině. Šéf aliance Stoltenberg ovšem uvedl, že ukrajinské členství v NATO zatím není na pořadu dne.

NATO chce však Ukrajině pomáhat při likvidaci nástražných výbušných zařízení, ale i v hybridních vojenských konfliktech.

(red)