Ministerstvo zemědělství bude vracet 17 milionů korun do evropských fondů.

Ministerstvo zemědělství bude do evropských fondů muset vrátit přibližně 17 milionů korun kvůli nedostatečným kontrolám investic do vinic mezi lety 2009 a 2013. Chce se proti tomu bránit u Evropského soudního dvora.

Podle komise ministerstvo mělo kontrolovat všechny investice, podle názoru českého státu jenom zlomek z nich.

V osmi případech stát financoval nákup zařízení, které si vinaři zakoupili již před začátkem dotačního programu v roce 2009.

Česká strana se domnívá, že kontroly prováděla řádně, jak jí uložila evropská legislativa. Proto se chce bránit u Evropského soudního dvora (ESD).

Druhá žaloba v krátké době

Vláda již na začátku června schválila, že se Česká republika bude soudit u ESD kvůli vracení zemědělských dotací. ČR má vrátit do rozpočtu Evropské unie přibližně 800 milionů korun kvůli nedodržení dotačních pravidel u zemědělců.

Peníze už byly vyplaceny zemědělcům a podle předchozích vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je nebudou muset vracet. Unie o tuto částku zkrátí budoucí platby.

Evropská komise po Česku požaduje vrácení peněz kvůli nedostatečné kontrole dodržování dotačních pravidel mezi roky 2010 a 2013. Částka představuje v průměru 0,93 procenta přímých plateb za uvedené období.

Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz, nebo zda včas hlásili přesuny zvířat.

(red)