Miroslav Kalousek tvrdí, že četl zprávu OLAF o vyšetřování Čapího hnízda. Dokument podle něj dokládá jasně spáchaný podvod, který se Babišova exekutiva snaží ututlat.

Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že četl utajenou zprávu OLAF o vyšetřování Čapího hnízda. Evropský úřad pro boj proti podvodům označil podle Kalouska přidělení dotace farmě za podvod. Podle něj se jen Babišova exekutiva snaží utajit zprávu, ze které vyplývá, že Babiš je zloděj.

„Zpráva OLAF jasně formuluje fakt, že byl spáchán kriminální čin a úřad doporučuje Evropské komisi 100% korekce. Přeloženo – byl to podvod. EU ať to neplatí a členský stát ať to trestně stíhá,“ napsal Kalousek na Twitter.

Na dotaz uživatelů pak potvrdil, že už tuto zprávu četl. K dokumentu se ale nedostal oficiální cestou jako poslanec. Zprávu prý nemá, jinak by ji už zveřejnil. Svůj zdroj Kalousek prozradit odmítl. Danou osobu podle svých slov nechce zničit. Za slovy z Twitteru si však stojí.

Kalousek také zkritizoval fakt, že žalobci nedoporučili zveřejnění zprávy OLAF.

Že by zpráva OLAFu se začerněnými osobními údaji měla být veřejným dokumentem, souhlasí i kandidát na prezidenta a expremiér Mirek Topolánek. Celá záležitost podle něj připomíná hru o čas a zametení pod koberec.

„Nová administrativa Andreje Babiše se chce nepochybně vyhnout evropské jurisdikci, a proto okamžitě vyňala projekt Čapí hnízdo z dotačních titulů. Můžeme se jen obávat, jak si s tímto problémem poradí jurisdikce česká,“ uvedl.

„Ať už pánové Babiš a Faltýnek nebudou vydáni k trestnímu stíhání, nebo vyšetřování ukončí policie, nebo případ zastaví státní zastupitelství, vždy zůstane pachuť z porušení zákona a jinému přístupu a neměření stejným metrem všem občanům,“ dodal.

Dokument zůstává utajený 

Doporučení zprávu nezveřejňovat vydalo Městské státní zastupitelství v Praze, které dohlíží na vyšetřování kauzy. Podle mluvčí zastupitelství Štěpánky Zenklové by zveřejnění dokumentu prý mohlo ohrozit trestní řízení.

„Směšný a nevěrohodný argument. Do vyšetřovacích spisů jsou běžně zařazovány i otevřené zdroje. Babišova exekutiva se snaží utajit zprávu OLAF, ze které vyplývá, že Babiš je obyčejný zloděj,“ uvedl Kalousek.

Ministerstvo financí nyní čeká na analýzu, zda má dokument zveřejnit nebo ne. Dokument má k dispozici také policie.

Závěry šetření chtějí znát také poslanci Pirátů, poslanec za TOP 09 Dominik Feri nebo europoslanci z výboru pro rozpočtovou kontrolu.

Agrofert podal kvůli vyšetřování kauzy stížnost k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru Evropské unie.

Dotace pro Čapí hnízdo není v pořádku, nepřímo potvrdilo ministerstvo

Ministerstvo financí však nyní poprvé nepřímo potvrdilo, že vyšetřovatelé z evropského úřadu OLAF zjistili u dotace pro farmu Čapí hnízdo, problém. Informaci uvedly Hospodářské noviny.

Závěrečnou zprávu Evropského úřadu proti podvodům stále nezveřejnilo. Resort ale uvedl, že OLAF v případě neoprávněné dotace doporučuje „vyjmutí daných projektů nebo jejich částí z evropského financování“. A právě to se u Čapího hnízda stalo.

Nepřímé potvrzení ministerstva však nic nemění na tom, že obsah zprávy OLAF zůstává veřejnosti oficiálně nepřístupný. Městské státní zastupitelství v Praze dokument zařadilo do vyšetřovacího spisu, který vede česká policie. Proto ho teď úřady nemusí poskytnout ani na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Premiérovi Andreji Babišovi tak postup státních zástupců vyhovuje. Hraje totiž o čas – následující týden ho čeká jednání sněmovního výboru o zbavení imunity a hlasování o důvěře vládě.

„Pokud by se dokument OLAF zveřejnil nyní a vyzněl by pro Babiše negativně, velmi by mu zkomplikoval situaci. Premiér se proto snaží, aby se nezveřejňoval přinejmenším do té doby, než vláda dostane důvěru,“ uvedl politolog Kamil Švec z Univerzity Karlovy pro HN.

(pel)