Po praktických lékařích žádají vyšší odměny i čeští stomatologové. Zahájili proto kampaň, která má upozornit na nedostatečné financování zubní péče. Ministerstvo zdravotnictví reagovalo prohlášením, že zubaři sami současnou výši úhrad pojišťoven za jednotlivé úkony odsouhlasili.

Zubaři nyní tvrdí, že za některé úkony jim pojišťovny nezaplatí ani samotné náklady. Za zubní výplň (plomba) jim například platí pojišťovna 250 korun, zatímco její skutečná cena se pohybuje kolem 500 korun. Chybějící rozdíl lékaři podle komory poté dotují z jiné péče.

Zubaři proto opakované žádají, aby i ty nejjednodušší úkony byly vyjmuty z veřejného zdravotního pojištění, a pacienti si je platili celé sami.

Ministerstvo zdravotnictví v minulosti tento požadavek odmítlo, a vstřícně se k němu nestaví ani v tuto chvíli. Základní péče má být podle úřadu hrazena z veřejného pojištění tak, aby na ni dosáhli i nemajetní občané.

Část českých zubařů současnou situaci řeší tak, že odmítne uzavřít smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Potenciální pacienti si tak musí veškerá ošetření platit sami, navíc v plné výši. Zřejmě jsou ale ochotní na toto řešení přistupovat stále častěji.

Příští rok by přitom mělo na zubní lékařství putovat 10,85 miliardy korun, což je o půl miliardy víc než letos.

„Protestu naprosto nerozumíme,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Poukázala přitom na chystaný stomatologický sjezd, kterému kampaň přičetl na vrub.

Že české zdravotnictví je stále v krizi, si ale myslí také veřejnost. Minulý týden přitom agentura STEMARK zveřejnila průzkum podle něhož se dvě třetiny obyvatel ČR dotýkají problémy ve zdravotnictví. Přes 40 % se jich dokonce už přímo setkalo s negativními důsledky nedostatku lékařského personálu v nemocnicích.

Lidé si všímají, že se zhoršila dostupnost zdravotní péče, musí například déle čekat v ordinacích či na objednaný zákrok.

V případě akutních problémů se na doktora alespoň jednou za 6 měsíců obrátí čtvrtina Čechů a plná třetina navíc udává, že byla v posledních 3 letech hospitalizována.

„Není tedy divu, že zdravotnictví věnují zvýšenou pozornost, zájem o téma mají 4 lidé z 5. Jen 21 % naopak udává, že se jich problémy oboru netýkají,“ uvedla analýza. O tom, že zdravotnictví není v krizi, je přesvědčena pouze třetina osob. Polovina lidí v ČR si myslí opak.

Pokud mají lidé zapřemýšlet nad tím, jak se zdravotní péče změnila během posledních 5 let, převládá dojem, že stav je stejný. Na 28 % respondentů si všimlo, že se zhoršila dostupnost péče, například se prodloužilo čekání v ordinaci či na objednaný zákrok. To souvisí s hlásaným nedostatkem personálu.

Obyvatelé ČR si totiž myslí, že lékaři a sestry pracují přesčasy a proto mohou nedostatečně odpočatí ohrozit zdraví svých pacientů. Téměř pětina lidí udává, že v jejich okolí ubyl počet ordinací, nebo že za lékařem musí cestovat dále než dříve.

Kolem 57 % lidí je přesvědčeno, že s penězi, které už v systému jsou, by se dalo lépe hospodařit. (hej)